Υποχωρεί το αργό

Για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 05:32
UPD:05:59

Πτωτικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες στη Νέα Υόρκη μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι η οικονομία της χώρας έχει συγκρατημένο ρυθμό ανάπτυξης σε πολλές περιφέρειες της χώρας, σηματοδοτώντας ότι η ζήτηση του καυσίμου ενδέχεται να μειωθεί.

Το πετρέλαιο περιόρισε μέρος της χθεσινής ανόδου του 3,3% μετά την υποχώρηση των μετοχών οι οποίες ακολούθησαν την πορεία των μετοχών ενεργείας και των τραπεζών και τη δημοσιοποίηση της έρευνας (Beige Book) της Federal Reserve. O πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Ben S. Bernanke, είπε, ότι η ανάκαμψη δεν είναι ισχυρή όπως επιθυμεί και αντιμετωπίζει κινδύνους από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Εκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας έδειξε υψηλότερες των προβλέψεων προμήθειες βενζίνης.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου υποχώρησε έως 66 σεντς, ποσοστό 0,95, φθάνοντας στα 73,72 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 9:12 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2,39 δολ., τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 27 Μαΐου, κλείνοντας στα 74,38 δολ. το βαρέλι. Φέτος τα συμβόλαια του καυσίμου έχουν υποχωρήσει 6,8%.

Οι προμήθειες βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν 8.000 βαρέλια φθάνοντας στα 218,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας.

Η ζήτηση για βενζίνη μειώθηκε 1% φθάνοντας στα 9,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 4 Ιουνίου, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το ίδιο, τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν 1,83 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 361,4 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουνίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να δράσει για να σταθεροποιήσεις τις αγορές ελλείμματος της περιφέρειας.

Χθες ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2010 στα 85,37 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι της εκτίμησης του Μαΐου. Αυτήν την εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για την προοπτική της παγκόσμιας κατανάλωσης του 2010 στα 85,51 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 85,55 εκατ. τον μήνα που πέρασε. Η International Energy Agency (IEA) που εδρεύει στο Παρίσι θα ανακοινώσει σήμερα τις εκτιμήσεις της.

Ο ΟΠΕΚ είπε στην έκθεσή του αυτόν τον μήνα ότι θα χρειαστεί να αντλήσει λιγότερο αργό από ό,τι προέβλεπε νωρίτερα φέτος καθώς η παραγωγή από τις χώρες εκτός του Οργανισμού αυξήθηκε περισσότερο των προβλέψεων.

Ο Οργανισμός, που παράγει το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, εκτίμησε ότι τα μέλη του θα χρειαστεί να αντλήσουν 28,77 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για το έτος, αναφέρει στη μηνιαία του έκθεση. Η πρόβλεψη είναι κατά περίπου 70.000 βαρέλια χαμηλότερα της πρόβλεψης του προηγούμενου μήνα.

Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφησε για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου, μέλους του ΟΠΕΚ, λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου υποχώρησε έως 42 σεντς, ποσοστό 0,65, φθάνοντας στα 73,85 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 8:55 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 73,88 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 1,97 δολ., ποσοστό 2,7%, κλείνοντας στα 74,27 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα