ΥΠΟΙΑΝ: «Ξεμπλοκάρουν» ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 4 δισ.

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 14:29
UPD:15:14

Προχωρά η υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που είχαν «σκοντάψει» σε γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ προκηρύσσονται άμεσα έργα ΣΔΙΤ ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Προχωρά η υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που είχαν «σκοντάψει» σε γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ προκηρύσσονται άμεσα έργα ΣΔΙΤ ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με την υπουργό, έχει δρομολογηθεί η συνολική επαναξιολόγηση των έργων ΣΔΙΤ που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, πολλά από τα οποία καθυστερούν, ήταν ανώριμα ή δεν είχαν αναπτυξιακή στόχευση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τα 52 έργα ύψους 5,7 δισ. που είχαν εγκριθεί, μόνο ένα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης (7 πυροσβεστικοί σταθμοί προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ), ενώ από τα υπόλοιπα, θα προχωρήσουν άμεσα όσα κρίνονται ώριμα και χρήσιμα.

Τα έργα αυτά είναι ύψους 2,09 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν σχολεία, φοιτητικές εστίες, δικαστικά μέγαρα, υποδομές αστικών συγκοινωνιών, Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υποδομές για τις ένοπλες δυνάμεις.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα έργα, αυτά θα επαναξιολογηθούν, ενώ ορισμένα (μεταξύ αυτών τα κτίρια νομαρχιών, τα οποία πλέον περιττεύουν λόγω Καλλικράτη) θα απενταχθούν. Παράλληλα, εξετάζεται και η νέων έργων που αφορούν βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης, μαρίνες και λιμάνια, αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας για έργα φωτοβολταϊκών, θεματικών πάρκων, τουριστικών υποδομών, εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, έργα πληροφορικής, νοσοκομεία και σχολεία.

Για όλα αυτά, τόνισε η υπουργός, θα υπάρξει πενταετής προγραμματισμός ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

Για την ακρίβεια

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στην αύξηση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι στην αναπροσαρμογή των φόρων επηρέασε το 39% των προϊόντων που συνθέτουν τον τιμάριθμο, τα οποία αυξήθηκαν κατά 12 %, ενώ στο υπόλοιπο 61 % των ειδών η μέση αύξηση ήταν 1%.

Σχετικά με την κερδοσκοπία, η υπουργός παρατήρησε «ότι υπήρχαν και υπάρχουν αθέμιτες χρεώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν».

Η κ. Κατσέλη αντιτάχθηκε επίσης στην αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι κατανοεί τις ανάγκες που υπάρχουν και ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, διευκρίνισε ότι θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις από το 2011 και μετά, ενώ στο μεταξύ οι πληρωμές από τον παλιό θα συνεχιστούν, σταδιακά μειούμενες, τα επόμενα τρία χρόνια.

Aπορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ

Σχολιάζοντας την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η υπουργός επισήμανε ότι αυτή ανήλθε στο 6,7 % και στόχος είναι να πάει στο 8 % ως το τέλος Ιουνίου.

«Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι θέμα ενεργοποίησης όλων των υπουργείων καθώς άλλα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα πάνε καλά, άλλα λιγότερο. Ο στόχος είναι το ποσοστό απορρόφησης να φτάσει στο 15 % στο τέλος του χρόνου», σημείωσε η κ. Κατσέλη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα