Έρχεται πακέτο μέτρων για ΔΕΘ, ΟΛΘ, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 23:18
UPD:23:24

Μέτρα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τον ΟΛΘ και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας μέχρι το τέλος Ιουνίου προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας, η υπουργός εκτίμησε πως «από το 2011 μπορούμε να ελπίζουμε ότι θ’ αρχίσει η αναστροφή της πτωτικής πορείας, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμά μας θα εφαρμοστεί χωρίς καμία καθυστέρηση».

«Το μίγμα πολιτικής με τη μείωση συντάξεων και μισθών και την αύξηση του ΦΠΑ δεν το διαλέξαμε. Συμφωνήσαμε σε αυτό ακριβώς για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αμβλύνουμε τις συνέπειες του πακέτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις των αιτήσεων για τα προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Παράλληλα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και πρόκειται να ανακοινωθούν οι υπαγωγές για τα προγράμματα ενίσχυσης μεταποίησης, τουρισμού και εμπορίου, τελικού προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος. Όπως είπε η κ. Κατσέλη, ο νέος νόμος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη από 1/1/2011. Διευκρίνισε δε ότι μέχρι τέλους 2010 θα έχουν αποπληρωθεί πλήρως οι οφειλές από τον προηγούμενο νόμο, για τις εγκεκριμένες επενδύσεις του προηγούμενου νόμου.

Προανήγγειλε επίσης την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις προμήθειες του Δημοσίου.

Διαρθρωτικές αλλαγές ζητεί ο Κ. Χατζηδάκης

Διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε οι ξένες αγορές να λάβουν «σήμα αποφασιστικότητας» από την Ελλάδα, ζήτησε από την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Υπογράμμισε δε πως αν τα δημοσιονομικά μέτρα δεν συνοδευτούν από αντίστοιχα αναπτυξιακά, «κινδυνεύουμε να πούμε σε μερικούς μήνες ότι “η εγχείριση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε”».

Σε ό,τι αφορά τη μη επιστροφή του ΦΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να συμψηφίζουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο με τις αντίστοιχες του δημοσίου προς αυτές.

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ 2007-2013, πρότεινε τη σύσταση διυπουργικής συντονιστικής ομάδας κρούσης για το πρόγραμμα, ώστε να εντοπιστούν και να επιλυθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

ΣΒΒΕ: Δεν χρειάζονται λαϊκισμοί, αλλά άμεσες δράσεις

«Αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι με τους εαυτούς μας και με τις γενιές που έρχονται, δεν χρειάζονται λαϊκισμοί, αλλά άμεσες δράσεις, εκτός και αν η επιλογή μας είναι η αυτοκαταστροφή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Πέντζος.

Διέβλεψε δε τον κίνδυνο περαιτέρω ύφεσης βραχυπρόθεσμα λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, αν δεν γίνουν ταχύτερες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη.

Αφού διαβεβαίωσε την υπουργό ότι οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα της κυβέρνησης, υποστήριξε πως προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και του εισοδήματός τους και να έρθουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Τόνισε δε ότι, εν μέσω κρίσης ρευστότητας, είναι παράδοξο να μην επιστρέφονται -ή έστω να μη συμψηφίζονται- οι οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις (επιστροφή ΦΠΑ).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα