Προς εβδομαδιαία άνοδο ο χαλκός

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010 06:31
UPD:06:39

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων αναρριχήθηκε ο χαλκός εν μέσω περιορισμού των ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη και η συρρίκνωση της Κίνας, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης του βιομηχανικού μετάλλου στον κόσμο, θα βλάψουν τη ζήτηση. Ανοδο σημείωσε ο ψευδάργυρος.

Το βιομηχανικό μέταλλο για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησαν 0,5% φθάνοντας στα 6.378 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange (LME), μετά την ισχυροποίησή του έως 0,2%, περιορίζοντας την άνοδό του αυτήν την εβδομάδα στο 1,6%, τη μεγαλύτερη από την έναρξη του Απριλίου. Ο ψευδάργυρος ισχυροποιήθηκε 0,8% φθάνοντας στα 1.734 δολ. ο τόνος μετά την άνοδό του έως 1,5%.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιουνίου και ο Dollar Index όδευε για την πρώτη εβδομαδιαία υποχώρησε σε σύνολο τριών, εν μέσω εικασιών ότι η κρίση στην Ευρώπη μάλλον δεν θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη αυξάνοντας την όρεξη των επενδυτών για πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 16,5% τον Μάϊο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 17,8%.

Την περασμένη εβδομάδα ο χαλκός εισήλθε σε πτωτική πορεία σημειώνοντας απώλειες υψηλότερες του 20% από την άνοδο του Απριλίου εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ίσως κινδυνεύει, διακυβεύοντας τη ζήτηση.

Ο χαλκός για παράδοση Σεπτεμβρίου στη Σαγκάη αναρριχήθηκε έως 2% φθάνοντας στα 51.640 γιουάν (7.561 δολ.) ο τόνος και διαπραγματεύθηκε στα 51.270 γιουάν ο τόνος. Στο Λονδίνο το αλουμίνιο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.948 δολ. ο τόνος, ο μόλυβδος υποχώρησε 0,2% στα 1.680 δολ. ο τόνος και το νικέλιο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 18.950 δολ. ο τόνος. Ο κασσίτερος δεν είχε διαπραγματευθεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα