Συμφωνία με E.E. για το ασφαλιστικό

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010 17:19
UPD:17:30

Σε συμφωνία κατέληξε η ΕΕ με την Ελλάδα σχετικά με το πώς θα προχωρήσει στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε μαζί μας για το πώς να προχωρήσουμε αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας ... θα το κάνουν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στις αρχές της εβδομάδας ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν Αμαντέους Αλταφάζ έδωσε εξηγήσεις αναφορικά με το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, που ωστόσο χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του μέσου ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης 1,2%, για 40 χρόνια, όπως θα προβλέπεται για πλήρη σύνταξη και θα αντιπροσωπεύει το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, επί της οποίας θα προστίθεται και η βασική (360 ευρώ υπολογίζεται σήμερα).

Ο κ. Αλταφάζ ανέφερε πως με τον τρόπο αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφώνεται στο 65% με 80% εκτός από «τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού» όπως σημείωσε, αφήνοντας αδιευκρίνιστο ποιους αφορά.

Αδιευκρίνιστο εξάλλου είναι από την πλευρά της τρόικας αν η επικουρική θα θεωρείται μέρος ανταποδοτικής ή θα υπολογίζεται χωριστά και θα «προστίθεται» για τη διαμόρφωση των συνολικών παροχών.

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που προωθείται από την κυβέρνηση θα προβλέπεται ότι από το 2011 οι επικουρικές συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται -με ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης - με βάση μελέτες της εθνικής αναλογιστικής αρχής, ενώ το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτάται και από την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου.

Το ενδεχόμενο μείωσης, ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση και τα οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών, αφορά και στη βασική σύνταξη.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και ζητήματα, που αφορούν σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ειδικών κατηγοριών (μητέρες με ανήλικα), τα οποία πρόκειται να αυξηθούν για τους περισσότερους ασφαλισμένους από το 2011 μέχρι το 2015, που φαίνεται ότι θα είναι τελικά ο χρόνος έναρξης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αντί το 2018 όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

¶λλες ενότητες του ασφαλιστικού, που ήταν στο «τραπέζι των συζητήσεων» είναι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για εργαζόμενους με καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και η σύνταξη σε χήρες κάτω των 50 ετών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα