Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 05:22
UPD:05:58

Ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές καθώς η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των Αμερικανών καταναλωτών αύξησε τις εικασίες ότι η ζήτηση για προϊόντα και πρώτες ύλες θα αυξηθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι μετοχές της Sony Corp., κατασκευάστριας ηλεκτρονικών που εισπράττει το 21% των εσόδων της στις ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν 2,3% στο Τόκιο μετά την αύξηση του δείκτη της εμπιστοσύνης καταναλωτών στις ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε στις 11 Ιουνίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών. Οι μετοχές της Canon Inc. της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο που κατασκευάζει ψηφιακές κάμερες, ισχυροποιήθηκαν 1,1% στο Τόκιο. Ανοδο 2,3% σημείωσαν οι μετοχές της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ασίας, Posco, μετά το δημοσίευμα στην «Seoul Economic Daily» ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων χάλυβα τον επόμενο μήνα.

Ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 1% φθάνοντας στις 113,56 μονάδες στις 11:11 π.μ. στο Τόκιο. Οσες μετοχές σημείωναν άνοδο, άλλες τόσες σημείωναν πτώση. Ο περιφερειακός δείκτης έχει υποχωρήσει 12% από τα υψηλότερα επίπεδα φέτος στα οποία αναρριχήθηκε στις 15 Απριλίου εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν να μειώσουν το έλλειμμα των προϋπολογισμών τους ή να αποπληρώσουν το χρέος τους, περιορίζοντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,6% φθάνοντας στις 9.856,76 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των δεικτών των μετοχών στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,1%, και στην Ταϊβάν ο Taiex Index ισχυροποιήθηκε 0,8%. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Αυστραλία, την Κίνα και τις Φιλιππίνες, λόγω αργίας.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index υποχώρησε 0,3% στο Ουέλινγκτον, καθώς η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκα από μήνα σε μήνα τον Απρίλιο σε ποσοστό 0,3%.

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,4% καθώς οι μετοχές της National Semiconductor Corp. οδήγησαν σε ράλι τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας και ο προκαταρκτικός δείκτης Thomson Reuters/University of Michigan για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ ισχυροποιήθηκε στο 75,5 τον Ιούνιο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008.

Στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του νικελίου και του ψευδαργύρου ισχυροποιήθηκε για τέταρτη ημέρα στις 11 Ιουνίου σε ποσοστό 0,9%. Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Ιουλίου σημείωσαν άνοδο έως 1,6% σήμερα, διευρύνοντας την ισχυροποίησή του για πέμπτη συνεδρίαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα