Βαν Ρόμπεϊ: Το ισχυρό ευρώ απέκρυψε τα προβλήματα

Συνέντευξη του προέδρου της ΕΕ στους FT
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 10:34
UPD:10:40

«Το ευρώ έγινε ένα ισχυρό νόμισμα με πολύ μικρό περιθώριο επιτοκίων (σε κρατικά ομόλογα). Ήταν κάποιου είδους υπνωτικό χάπι, κάποιου είδους ναρκωτικό. Δεν γνωρίζαμε τα υποκείμενα προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Το ισχυρό ευρώ απέκρυψε τα δημοσιονομικά προβλήματα εντός της ευρωζώνης, εκτίμησε σε σημερινή συνέντευξή του στους Financial Times ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Το ευρώ έγινε ένα ισχυρό νόμισμα με πολύ μικρό περιθώριο επιτοκίων (σε κρατικά ομόλογα). Ήταν κάποιου είδους υπνωτικό χάπι, κάποιου είδους ναρκωτικό. Δεν γνωρίζαμε τα υποκείμενα προβλήματα», τόνισε ο Βαν Ρόμπεϊ.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στις χρηματαγορές, κατηγορώντας τες ότι αντέδρασαν υπερβολικά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η ευρωζώνη και ότι επηρεάζονται από «φήμες και προκαταλήψεις».

«Οι αγορές ήταν υπερβολικά ανεκτικές κατά την πρώτη δεκαετία, αλλά τώρα υπερβάλλουν πολύ συχνά για μικρά περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. υπογράμμισε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν σκληρές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διαφυλάξουν το μέλλον της ευρωζώνης.

«Το πιο δύσκολο πράγμα τώρα είναι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των προϋπολογισμών και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι ηλικίες συνταξιοδότησης», ανέφερε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα