«Στον αέρα» η συμφωνία UBS-ΗΠΑ για τους Αμερικανούς πελάτες

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 17:52
UPD:18:58

Από πολιτικούς ακροβατισμούς εξαρτάται η τύχη της συμφωνίας ανάμεσα στη UBS και τις ΗΠΑ, καθώς το κόμμα των σοσιαλοδημοκρατικών (SP) δηλώνει ότι θα εγκρίνει τη συμφωνία μόνο εάν περιλαμβάνει όρους για τα μπόνους των τραπεζών, ενώ το δεξιό SVP είναι διαμετρικά αντίθετο.

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε τον περασμένο χρόνο να αποσύρει τις κατηγορίες φοροδιαφυγής εις βάρος της ελβετικής τράπεζας UBS με την προϋπόθεση ότι η Ελβετία θα αποκαλύψει έως τον ερχόμενο Αύγουστο τα στοιχεία των Αμερικανών πελατών της που απέκρυψαν τα κέρδη τους προκειμένου να μην καταβάλουν φόρους στο αμερικανικό δημόσιο –μια συμφωνία στην οποία η δεξιά παράταξη SVP αντιτίθεται σθεναρά.

Η κάτω βουλή της Ελβετίας απέρριψε τη συμφωνία με μία ψήφο την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο προς νέες συγκρούσεις στη βουλή, καθυστερώντας ταυτόχρονα τη λήψη της τελικής απόφασης σχετικά με το εάν οι ελβετικές φορολογικές αρχές θα αποκαλύψουν τα στοιχεία 4.450 πελατών της ελβετικής τράπεζας στις αμερικανικές αρχές.

Το SVP ζητά να διεξαχθεί δημοψήφισμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Βέρνη δεν θα μπορεί να εκπληρώσει εμπρόθεσμα τη δέσμευσή της έναντι των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν η συμφωνία της UBS με το αμερικανικό δημόσιο δεν τηρηθεί, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τη UBS και σταδιακά θα επεκταθούν και σε άλλες ελβετικές τράπεζες πλήττοντας τον χρηματοοικονομικό κλάδο που αντιστοιχεί στο 12% της ελβετικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα