Τα πακέτα διάσωσης των κυβερνήσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχουν στρεβλώσει την κατεύθυνση των επενδυτικών κεφαλαίων και πρέπει να περιοριστούν μόλις αυτό είναι ασφαλές, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ και την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι επενδυτικές πολιτικές των τελευταίων μηνών βοήθησαν στην διατήρηση των ανοικτών αγορών και την προώθηση των επενδύσεων.
Η έκθεση, που εξετάζει τα επενδυτικά μέτρα από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, εκτιμά ότι το συνολικό ποσό που διέθεσαν οι G20 σε τέτοιου είδους «πακέτα» - με τη μορφή συμμετοχών, δανείων και εγγυήσεων – ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Γκόρντον ανέφερε ότι τα πακέτα έκτακτης ανάγκης στους G20 έχουν οδηγήσει στη δημιουργία στενών σχέσεων του κράτους με εκατοντάδες επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί την «απόλυτη διάκριση» για τις υπόλοιπες.
«Αυτό μας ανησυχεί πολύ… το ότι οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους σχέσεις», όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. «Αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι απαραίτητο στη διαχείριση της κρίσης αλλά είναι πηγή ανησυχίας για τις παγκόσμιες επενδύσεις».
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η κρατική υποστήριξη τείνει να μονιμοποιείται, στρεβλώνοντας την κατεύθυνση των επενδυτικών κεφαλαίων.
«Τέτοια προγράμματα πρέπει να σταματούν μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα σε εγχώριους και ξένους επενδυτές ότι από εδώ κι εμπρός λειτουργούν χωρίς κρατική βοήθεια σε εμπορική βάση στην αγορά», αναφέρεται.
Πηγή: Reuters