«Πρωτιά» στον πληθωρισμό

Σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 12:02
UPD:19:16

Στην Ελλάδα καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Στο 1,6% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Μάιο, από 1,5% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%.

Στην Ε.Ε., το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2%, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,2%.

Αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στην Ιρλανδία (-1,9%). Στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ελλάδα (5,3%), στην Ουγγαρία (4,9%) και στη Ρουμανία (4,4%).

Στην Ελλάδα, μάλιστα, καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα μας αυξήθηκε το Μάιο στο 5,3% από 4,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως ο πληθωρισμός επιβαρύνεται από την αύξηση των φόρων και εκτίμησε ότι η επίπτωσή της στις τιμές θα περιορισθεί μετά τον Ιούλιο.

«Είναι προφανές ότι η αύξηση των φόρων επιβαρύνει τον πληθωρισμό. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι΄ αυτό. Είναι εξίσου προφανές ότι έχουμε διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα και ο δομικός πληθωρισμός, ακόμα και πριν τους φόρους, ήταν υψηλότερος από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα δύο είναι ορθά», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

«¶ρα» συνέχισε, «έχεις ένα ζήτημα του πώς βελτιώνεις τη λειτουργία των αγορών, πώς ελέγχεις τη κερδοσκοπία και, άρα, πώς δεν αφήνεις τις όποιες αυξήσεις να περνάνε στον καταναλωτή. Και έχεις και ένα ζήτημα που είναι η επίπτωση των φόρων, η οποία έγινε μια φορά, θα γίνει άλλη μια τον Ιούλιο και από εκεί και πέρα ελπίζουμε ότι θα ηρεμήσουν τα πράγματα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα διαχρονικά έχει ένα πρόβλημα τιμών, «γιΆ αυτό και εμείς λέμε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν έχει να κάνει μόνο και κυρίως με τους μισθούς. Έχει να κάνει με το πώς διαμορφώνονται οι τιμές».

Την ανησυχία τους για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στην Ελλάδα εξέφρασαν, εξάλλου, οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για ελέγχους. Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι τρέχει ήδη με ρυθμό άνω του 5%.

Όπως έγραφε χθες η Ναυτεμπορική, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να περάσει στους ξένους εμπειρογνώμονες ένα κλίμα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχαν επισημάνθηκε ότι η έκρηξη του πληθωρισμού δεν συνδέεται με την αύξηση των φόρων, αλλά περισσότερο με προβλήματα ανταγωνισμού στην αγορά.

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετέφερε και την άποψη του υπουργού Οικονομικών ότι η φιλολογία περί αύξησης του πληθωρισμού λόγω φόρων δεν ευσταθεί απολύτως, αφού ο πληθωρισμός ήταν αρκετά ψηλά (στο 2,8%) και τον Ιανουάριο όταν ίσχυε η ύφεση, αλλά δεν είχαν ληφθεί φορολογικά μέτρα.΄

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτο ναυάγιο των μέτρων κοινωνικής κατεδάφισης

«Η "πρωτιά", και με διαφορά, της Ελλάδας στον πληθωρισμό ανάμεσα σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. επιβεβαιώνει και αναδεικνύει το απόλυτο ναυάγιο των μέτρων κοινωνικής κατεδάφισης, τα οποία ελήφθησαν στο πλαίσιο του αντεργατικού "συνεταιρισμού" κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «η νέα μεγάλη έξαρση του πληθωρισμού δείχνει ότι η χώρα είναι το θύμα και το "πειραματόζωο" μιας διπλής κερδοσκοπίας. Της κερδοσκοπίας του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και της εγχώριας κερδοσκοπίας των "καρτέλ" που ελέγχουν τις αγορές, με την κυβέρνηση όχι μόνο να συντηρεί και να καλύπτει αυτές τις νοσηρές καταστάσεις αλλά και να πυροδοτεί την ακρίβεια με άγρια φοροεισπρακτικά μέτρα».

Όπως υποστηρίζει, «ο υψηλότατος ρυθμός με τον οποίο τρέχει ο πληθωρισμός στη χώρα μας δεν λεηλατεί μόνο ό,τι έχει απομείνει από τα λαϊκά εισοδήματα αλλά και δίνει τη χαριστική βολή στην αποδοτικότητα της οικονομίας και στο ίδιο το οικονομικό μέλλον της χώρας«.

«Ή η χώρα θα ακολουθήσει έναν καινούργιο ριζοσπαστικό προοδευτικό δρόμο ή εξωθείται με απίστευτη ταχύτητα στην άβυσσο», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα