Ισχυροποίηση του γιέν

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 05:58
UPD:06:16

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το γιέν εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα εξασθενήσει την οικονομική ανάκαμψη στις 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, τονώνοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων εν μέσω προβλέψεων ότι οι απώλειες των ασιατικών μετοχών θα ωθήσουν τους επενδυτές να περιορίσουν τις τοποθετήσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις. Πτωτικά κινήθηκε το ευρώ για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμφωνήσουν στα μακροπρόθεσμα σχέδια για τα δημοσιονομικά.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 112,14 ανά ευρώ στις 11:33 π.μ. στο Τόκιο από 112,57 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου υποχώρησε στα 113,32 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιουνίου. Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 91,33 έναντι του δολαρίου από 91,44. Ανατιμήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ στο 1,2279 από 1,2311.

Απώλειες 0,5% σημείωσε το δολάριο της Αυστραλίας φθάνοντας στα 78,62 γιέν και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,3% φθάνοντας στα 63,62 γιέν, καθώς ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της περιφέρειας σημείωσε απώλειες 0,2%.

Tα επιτόκια στην Αυστραλία βρίσκονται στο 4,5% και στη Νέα Ζηλανδία στο 2,75%, έναντι 0,1% που είναι στην Ιαπωνία και έως το μηδέν στις ΗΠΑ, προσελκύοντας επενδυτές στα περιουσιακά στοιχεία των χωρών του Νοτίου Ειρηνικού με υψηλότερες αποδόσεις.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι των 10 από τα κυριότερα νομίσματα του κόσμου μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας ότι σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τα τεστ στις τράπεζες της χώρας προκειμένου να περιορίσει την εικοτολογία ότι χρειάζεται διεθνή βοήθεια. Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ (923 δισ. δολ.) με στόχο τον περιορισμό της επέκτασης της κρίσης από την Ελλάδα, σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν τα δολάρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας καθώς φαίνεται ότι οι αμερικανικές μετοχές θα κινηθούν πτωτικά, περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Απώλειες 0,5% σημείωσε το δολάριο της Αυστραλίας φθάνοντας στα 85,99 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στα 69,63 σεντς του αμερικανικού νομίσματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα