Γ. Παπανδρέου: Έχουμε ευθύνη να σώσουμε την οικονομία

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 19:47
UPD:18/06/2010 12:03
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Έχουμε τεράστια ευθύνη να σώσουμε την οικονομία και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό έκανε λόγο για μέτρα έκτακτης οικονομικής ανάγκης, ενώ επεσήμανε πως στο πλαίσιο του μνημονίου θα πρέπει να εξαντληθεί ο διάλογος ιδιαίτερα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, και ΓΣΕΕ, και ΣΕΒ, και όλων όσοι εμπλέκονται, για να έχουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Τόνισε μάλιστα πως αν δεν ήμασταν μπροστά στη χρεοκοπία που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα χρειαζόταν να έχουμε αυτό το μνημόνιο.

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να μπαίνει πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας ο νέος και για το λόγο αυτό θα επιδοτείται ένα μέρος του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών. Προανήγγειλε επίσης ασφαλιστικές δικλείδες για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία.

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση έδωσε μάχη να μη θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός, προσθέτοντας πως «τουλάχιστον στο δημόσιο υπάρχει μονιμότητα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, που είναι πιο ευαίσθητος θελήσαμε να διασφαλιστεί η προστασία του εισοδήματος».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, πολλά από αυτά τα οποία γίνονται είναι αυτά τα οποία ζήτησε ο ελληνικός λαός προεκλογικά, όπως διαφάνεια, αξιοκρατία, ευνομία στο πολιτικό σύστημα και αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί, με δύσκολες αποφάσεις και θυσίες, να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση.

Η γενική εντύπωση είναι ότι Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ανέφερε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας πως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής είναι ένα δείγμα ότι βρίσκεται σε μια πορεία επίτευξης των στόχων.

Ανέφερε, ωστόσο, πως έχουμε ακόμη μπροστά μας δυσκολίες και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το σύστημα πρόνοιας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνόδου κορυφής και συγκεκριμένα τις προτάσεις της ΕΕ για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενόψει της Συνόδου του G-20 στο Τορόντο, τόνισε ότι η ΕΕ δεσμεύεται να λάβει αποφάσεις, ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, σε διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη ρύθμιση της αγοράς παραγώγων και των ασφαλίστρων κινδύνου, επεσήμανε την πρόταση περί φορολόγησης των τραπεζών και των συναλλαγών στις διεθνείς χρηματαγορές.

Πρόσθεσε πως οι «27» συζήτησαν το ζήτημα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ανάκτησης ρυθμών ανάπτυξης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η νέα στρατηγική για την «Ευρώπη 2020», που υιοθέτησαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως είπε, χρειάζονται οι αναγκαίοι πόροι, γι' αυτό η Ελλάδα στήριξε την πρόταση περί φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, φορολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα και έκδοσης ευρωομολόγων.

ΝΔ: «Ωραία λόγια» που αντηχούν ως εμπαιγμός του λαού

Για «ωραία λόγια» που, όπως είπε, «αντηχούν περισσότερο ως εμπαιγμός του λαού, παρά ως προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης στην οποία δικά του λάθη και παραλείψεις οδηγούν τη χώρα» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, υποστήριξε πως «ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει, που οδηγεί την Ελληνική κοινωνία η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, σήμερα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα