Εντονες αντιδράσεις για τις ανατροπές στα εργασιακά

ΓΣΕΕ: Ωμή παραβίαση του Συντάγματος το Π.Δ.
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 13:02
UPD:16:27

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η γνωστοποίηση από την κυβέρνηση, των ριζικών αλλαγών που προωθούνται στα εργασιακά, μέσω προεδρικού διατάγματος.

A- A A+

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η γνωστοποίηση από την κυβέρνηση, των ριζικών αλλαγών που προωθούνται στα εργασιακά, μέσω προεδρικού διατάγματος. Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και ωμή θεσμική εκτροπή.

«Το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Γ. Παναγόπουλος: Aπαράδεκτο κατασκεύασμα

Γ. Παναγόπουλος: Aπαράδεκτο κατασκεύασμα

Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος διεμήνυσε πως η Συνομοσπονδία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως δεν πέριμενε ένα «κατασκεύασμα τόσο αντεργατικό που να υπερακοντίζει και αυτό το ίδιο το μνημόνιο»: «Ακόμα και το μνημόνιο μιλά για την αλλαγή του ορίου απολύσεων με τη σημείωση ότι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Εδώ κατά 50% αυξάνεται το όριο απολύσεων στις μικρές επιχειρήσεις. Το μνημόνιο θέλει την παραβίαση των ΣΣΕ κατά 20%. Από κάτω των 18 ετών βάζει το ποσοστό 70%. Το μνημόνιο λέει να ληφθούν μέτρα για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών. Πέραν του ότι δεν υπάρχουν μέτρα το πετάμε στον ΟΑΕΔ που κατά δήλωση του υπουργού δεν έχει σάλιο».

ΕΣΕΕ: Θα βαθύνει η κρίση

Τη διαφωνία της με τις «φθηνές προσλήψεις και τις γρήγορες και εύκολες απολύσεις» εξέφρασε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης, το νέο καθεστώς προσλήψεων και απολύσεων δεν βοηθά τη μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση, αλλά τις συγχωνεύσεις πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί, όπως εκτιμά η ΕΣΕΕ, θα μειώσει την καταναλωτική ικανότητα και το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων. «Οι φθηνές προσλήψεις και οι γρήγορες και εύκολες απολύσεις όχι μόνο θα βαθύνουν την κρίση, αλλά θα δημιουργήσουν τεράστια στασιμότητα στην αγορά. Η μηχανή της ελληνικής οικονομίας βαθμιαία αρχίζει και σβήνει και είναι σίγουρο και η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη».

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε πως η Συνομοσπονδία μελετά πολύ προσεκτικά τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος και διαπιστώνει ότι δεν περιλαμβάνουν τις προτάσεις της για την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.

«Η ΕΣΕΕ προετοιμάζει τις απόψεις της επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικών διαδικασιών διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων. Θα επιχειρήσει με τις προτάσεις της να περιορίσει την διάνοιξη ρηγμάτων στην εργασιακή συναίνεση και κοινωνική συνοχή. Το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι να "κλειδώσουν" οι προτεινόμενες αλλαγές, αλλά να επιτευχθεί ταυτόχρονα και εργασιακή ειρήνη» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

ΝΔ: Ρυθμίσεις - σοκ χωρίς συζήτηση στη Βουλή

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κοινωνικό διάλογο, χωρίς συζήτηση στη Βουλή -άρα με περιορισμένη δημοκρατική νομιμοποίηση- και με άλλοθι το μνημόνιο, προχωρά -με ρυθμίσεις σοκ- σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων», σχολιάζει εκ μέρους της ΝΔ ο αρμόδιος τομεάρχης Ιωάννης Βρούτσης.

Γ. Βρούτσης: Σε λάθος δρόμο προχωράει η κυβέρνηση

Γ. Βρούτσης: Σε λάθος δρόμο προχωράει η κυβέρνηση

Επιπλέον εκτιμά ότι η «πρωτοφανής υπονόμευση της προστασίας των εργαζομένων και μάλιστα σε μια φάση καθήλωσης της οικονομικής δραστηριότητας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σωρεία απολύσεων, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζεται η βελτίωση του δικτύου της κοινωνικής προστασίας Ανέργων και Απολυμένων».

Όπως υποστηρίζει, πρόκειται για «μια ελλιπή και αναποτελεσματική επιλογή για την Ελληνική οικονομία και την ανάπτυξή της» και για «μια μονοδιάστατη επιλογή μείωσης του κόστους εργασίας, που δεν εγγυάται όμως την ανάπτυξη».

«Το “ΠΔ Λοβέρδου” με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού υπερβαίνει σε ωμότητα ακόμη και τις ρυθμίσεις του περίφημου μνημονίου, το οποίο η κυβέρνηση προσποιείται, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, ότι ακόμα διαπραγματεύεται», σημειώνει και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Πουπάκης.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς καμία πραγματική κοινωνική διαβούλευση, εφαρμόζει τόσο σαρωτικές ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, που ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί».

Αλ. Παπαρήγα: Αδίστακτη η κυβέρνηση

Οξύτατη ήταν και η επίθεση της γ.γ. του ΚΚΕ στην κυβέρνηση. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις δείχνει ότι «και αυτή (η κυβέρνηση) και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι».

Α. Παπαρήγα: Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό Mεσαίωνα

Α. Παπαρήγα: Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό Mεσαίωνα

«Είναι οι νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει. Επιβάλλουν καθεστώς Νταχάου εφΆ όρου ζωής», πρόσθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί.

Επιπλέον η κ. Παπαρήγα είπω πως «οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα» και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει κατΆ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κάλεσε τέλος το λαό να κηρύξει «πόλεμο στον πόλεμο που συνεχίζουν και εντείνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η πλουτοκρατία και οι ΕΕ - ΔΝΤ, σε στρατιές πεινασμένων μετατρέπουν τους εργαζόμενους».

Επιτέθηκε τέλος, τοσο στο ΛΑΟΣ, γιατί -όπως υποστήριξε- στηρίζει την κυβέρνηση, όσο και στη ΝΔ, γιατί συναινεί μαζί της.

Ανάλογου ύφους είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα με αφορμή το Π.Δ., στην οποία γίνεται λόγος για «κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης και ειδικά των νέων εργαζομένων».

Εξάλλου, απεργία για τις 23 Ιουνίου εξήγγειλε το ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως το ΠΔ «καταργεί τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και τα παραχωρεί στον ΣΕΒ που τρίβει τα χέρια του από χαρά».

Περισσότερες απολύσεις «βλέπει» ο Γ. Καρατζαφέρης

«Η όλη διαδικασία που ακολουθείται από τη κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα κατατείνει σε πολλές απολύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Γ. Καρατζαφέρης: O κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος

Γ. Καρατζαφέρης: O κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος

Επικρίνοντας τον Πρωθυπουργό σημείωσε: «Πολύ φοβούμαι πως ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος και που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Τον καλώ για περισσότερη σύνεση».

Αλ. Τσίπρας: Ωμή θεσμική εκτροπή

Κάλεσμα στον Κάρολο Παπούλια να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ωμή θεσμική εκτροπή». « Η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του Μνημονίου με Προεδρικά Διατάγματα και να προχωρήσει σε μια πολιτική κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων με Προεδρικά Διατάγματα αποτελεί ωμή θεσμική εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

Α. Τσίπρας: Ωμή θεσμική εκτροπή

Α. Τσίπρας: Ωμή θεσμική εκτροπή

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα αλλά και ευθύνη να ελέγξει και να αναπέμψει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η Βουλή πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει δημοκρατικά σε σχέση με τα εργασιακά. «Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερτωηθείς για το ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «αντί ο κ. Λοβέρδος να κρύβεται πίσω από άθλια προεδρικά διατάγματα, οφείλει, αν τολμά, να τα φέρει στη Βουλή»

«Το αντισυνταγματικό κυβερνητικό σχέδιο ΠΔ είναι πολλαπλή επίθεση στην εργασία», αναφέρει η Ανανεωτική Πτέρυγα και συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής του “Μνημονίου” στέλνει μήνυμα υπέρ των μαζικών απολύσεων και υπέρ της μείωσης της αμοιβής της εργασίας».

Υπεραμύνεται ο υπουργός Εργασίας

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του και των αποφάσεών του στο θέμα. Μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89, επανέλαβε πως μετά την υιοθέτηση του μνημονίου με το νόμο που τον κύρωσε, ο ίδιος, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, έχουν πάρει την εξουσιοδότηση με προεδρικό διάταγμα να ρυθμίζουν τα θέματα των εργασιακών σχέσεων που στη βασική τους πλευρά ρυθμίζονται με το νόμο.

Επιπλέον σημείωσε πως στα τέλη Μαΐου ζήτησε από τους εταίρους να γίνει διαβούλευση, όμως προσήλθαν μόνο οι εργοδότες, ενώ υπενθύμισε πως έχει ζητήσει προτάσεις επί του προεδρικού διατάγματος από εργοδότες και εργαζομένους.

Επί του περιεχομένου του διατάγματος, ο κ. Λοβέρδος απέδωσε τις προβλεπόμενες αλλαγές στα εργασιακά στους όρους του μνημονίου για την παροχή της οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα: «Ξέρω ότι έχω να διαλέξω στο κακό και στο χειρότερο γιατί οι όροι για να πάρουμε το δάνειο εμπεριείχαν αυτές τις ρυθμίσεις».

Επίσης, υποστήριξε πως «δεν πείραξε» καθόλου τις αποζημιώσεις: «Ούτε ένα ευρώ δεν περιέκοψα, επιλέγοντας τη μέθοδο να μειώσω το χρόνο προειδοποίησης ... Έπρεπε να κάνω συνδυασμό της μείωσης του χρόνου και του ποσού των αποζημιώσεων ή να μειώσω τις αποζημιώσεις χωρίς το χρόνο».

ΣΕΒ: Δεν επιχαίρουμε για το νέο εργασιακό πλαίσιο

«Η εργοδοτική κοινότητα δεν ζήτησε και δεν επιχαίρει για το νέο εργασιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι το υπουργείο Εργασίας ανταποκρίθηκε «στις ρητές και νομοθετημένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της».

«Δεν είναι η όποια μεζούρα του νόμου περί απολύσεων και αποζημιώσεων που υπαγορεύει τις επιλογές στη δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις της εργασίας μπορούν μαζί να κοιτάξουν μπροστά, χαράσσοντας ένα νέο αναπτυξιακό μέλλον που θα δίνει ασφάλεια και προοπτική σε όλους».

«Υπάρχουν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με τη χρήση πόρων του ΟΑΕΔ και ανεκμετάλλευτα κοινοτικά κονδύλια, που μπορούν να διατηρήσουν και να επαυξήσουν τις θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Δασκαλόπουλος υποστήριξε πως «υπάρχουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική δράση, τον ανταγωνισμό, την επένδυση». «Το Μνημόνιο τις περιγράφει», τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να τις υλοποιήσει άμεσα».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «ήρθε ο καιρός να πάψουμε να ανακυκλώνουμε την κρίση και να ριχτούμε στη μάχη της ανάπτυξης».

«Ο επιχειρηματικός κόσμος δεσμεύεται να αφιερώσει στη μάχη αυτή όλες του τις δυνάμεις. Δεν πρέπει να αφήσουμε ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας να μας εμποδίσει να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Κ. Παπούλια - Α. Λοβέρδου την Παρασκευή

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με αντικείμενο το επίμαχο ΠΔ θα έχουν την Παρασκευή στις 12.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και ο υπουργός Εργασίας Ανδ. Λοβέρδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή