Φορολογικό «σαφάρι» από το ΣΔΟΕ

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010 11:03

Νέες λίστες με ονόματα φορολογουμένων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά και να βάλει «λουκέτο» σε περίπου είκοσι γνωστά κέντρα διασκέδασης και πολυτελή εστιατόρια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το ΣΔΟΕ και μίλησε μαζί με τον επικεφαλής του Σώματος, Ι. Καπελέρη, στα στελέχη της υπηρεσίας, ζήτησε να ξεκινήσει φορολογική «επίθεση» για να εντοπιστεί ο «φορολογικός πλούτος ο οποίος φοροδιαφεύγει». Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι ελεγκτές θα πρέπει να κάνουν το έργο τους με αίσθημα δικαιοσύνης, αλλά και στόχο «να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ ξεκινά το επόμενο διάστημα φορολογικό «σαφάρι» σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, καλλιτέχνες, διαγνωστικά κέντρα, offshore, ιδιοκτήτες ακινήτων με πισίνα, κατόχους σκαφών αναψυχής, νυχτερινά κέντρα ακόμη και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και θυγατρικές εταιρείες του ΟΣΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κήρυξε «πόλεμο» κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ενώ ο κ. Καπελέρης υπογράμμισε ότι «πολιτική βούληση είναι να γίνονται έλεγχοι παντού και προς κάθε κατεύθυνση».

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης που έχει ήδη εκπονήσει το ΣΔΟΕ, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο «στόχαστρο» μπαίνουν πρώτα οι επαγγελματικές εκείνες κατηγορίες στις οποίες εντοπίζονται συχνότερα φαινόμενα φοροδιαφυγής, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ από τους μέχρι σήμερα ελέγχους έχουν εντοπιστεί:

* γνωστά ονόματα χειρουργών, πανεπιστημιακών γιατρών, αλλά και γιατρών του ΕΣΥ που ελέγχονται για τυχόν χρηματισμό από τους προμηθευτές των νοσοκομείων,

* συμβολαιογράφοι (έξι στους δέκα) με σημαντικές φορολογικές παραβάσεις,

* σημαντικός αριθμός δικηγόρων -και μάλιστα επώνυμων- που φιλοξενούνται και στα τηλεοπτικά «παράθυρα», που έχει αποκρύψει εισοδήματα.

Οι έλεγχοι όμως του ΣΔΟΕ δεν θα σταματήσουν εκεί αφού «στοχεύουν»:

* φορολογούμενους με παράνομες και αδήλωτες πισίνες,

* ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών αναψυχής,

* offshore εταιρείες που κατέχουν περισσότερα από 200 ακίνητα,

* σε αγοραπωλησίες μεγάλων και ακριβών ακινήτων,

* 333 εταιρείες του Χ.Α., προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, την περίοδο 1998 - 2002, οπότε και είχαν προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, είχαν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ έχει αρχίσει ήδη τις «επισκέψεις» του σε νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές, καθώς την περίοδο αυτή παρατηρείται αύξηση της φοροδιαφυγής, ενώ συνεργάζεται με άλλα υπουργεία, ερευνώντας υποθέσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, παραεμπορίου, λαθρεμπορίου, προμήθειες νοσοκομείων, προμήθειες φρεγατών και υποβρυχίων.

Από την «απόχη» που στήνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν θα γλιτώσουν και οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι δεν θα επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους, ενώ θα ζητήσουν και τη συνεργασία τραπεζών του εξωτερικού για να εξακριβώσουν εάν δηλώνονται τόκοι καταθέσεων και το «πόθεν έσχες».

Οσον αφορά στους μέχρι σήμερα ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 700 εκατ. ευρώ στο σύνολο του περασμένου έτους, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο έγιναν 35.505 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 370.382 φορολογικές παραβάσεις. Στο ίδιο εξάλλου χρονικό διάστημα, το ΣΔΟΕ έλαβε περίπου 6.000 καταγγελίες πολιτών, έναντι 4.098 καταγγελιών που έγιναν ολόκληρο το 2009, γεγονός που, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αποδεικνύει την πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Δίχτυ» κατά της φοροδιαφυγής μέσω διασταυρώσεων

Με «όπλο» τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το ΣΔΟΕ κατήρτισε το νέο επιχειρησιακό του σχέδιο που περιλαμβάνει:

- Διασταύρωση με βάση δηλωθέντα εισοδήματα, περιοχή άσκησης δραστηριότητας και επάγγελμα. Με τη διασταύρωση αυτή, έγινε η αρχή για μία διεξοδική διερεύνηση γιατρών στην Αθήνα και η οποία επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η έρευνα συνεχίζεται με διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα. Από τον έλεγχο σε 14 διαγνωστικά κέντρα συγκεντρώθηκαν στοιχεία κυρίως χειρουργών, τα οποία επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ. Η διερεύνηση αυτή έχει οδηγήσει στην ανάδειξη επιπλέον 153 γιατρών με ουσιαστικές παραβάσεις, για τους οποίους ακολουθείται η ίδια διαδικασία ελέγχου και ανοίγματος λογαριασμών. Οι έλεγχοι επεκτείνονται πλέον και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς και σε γιατρούς του ΕΣΥ, όπου εξετάζονται οι προμήθειες των υλικών των νοσοκομείων και ενδεχόμενα προμήθειας-χρηματισμού των ίδιων των γιατρών («μαύρο» χρήμα).

- Διασταύρωση για απόκλιση εσόδων με δηλωθέντα κέρδη (απόκλιση άνω των 100.000 ευρώ). Με βάση τη διασταύρωση αυτή, οι έλεγχοι ανέδειξαν παραβατικότητα 63% σε συμβολαιογράφους, σε όλη την Ελλάδα, με κύρια παράβαση την εμφάνιση εικονικών δαπανών στα τηρούμενα βιβλία τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με άλλα επαγγέλματα.

- Επεξεργασία συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Οι διενεργούμενοι έλεγχοι αναδεικνύουν μεγάλης έκτασης παραβάσεις, που σχετίζονται με τη λήψη και χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις.

- Στοιχεία από τη μη υποβολή έμμεσων και παρακρατούμενων φόρων. Από ελέγχους που διενήργησε μόνο η περιφερειακή διεύθυνση Αττικής κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο σε 279 επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής καταλογίστηκαν παρακρατούμενοι φόροι προς απόδοση (ΦΠΑ, ΦΜΥ), ύψους 33.289.918,45 ευρώ, οι οποίοι και καταβλήθηκαν.

Στις στοχευμένες παρεμβάσεις του ΣΔΟΕ περιλαμβάνονται έλεγχοι με ειδικά κριτήρια κινδύνου φοροδιαφυγής, ενώ στις έρευνες αξιοποιούνται στοιχεία που συλλέγονται από το ίδιο το ΣΔΟΕ, από τη ΓΓΠΣ ή άλλους φορείς του Δημοσίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

- Πισίνες. Από έρευνες που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις κατασκευής πισίνας βρέθηκαν από τα στοιχεία των πελατών, στοιχεία αξιοποιήσιμα για τις πισίνες που έχουν κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα. Το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ, θα προβεί σε ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τόσο για τη δήλωση, όσο και για το δηλωθέν κόστος κατασκευής.

- Σκάφη. Από έρευνες που διενεργούνται σε δικηγορικά γραφεία και επιχειρήσεις εισαγωγής σκαφών αναψυχής συγκεντρώνονται στοιχεία για τους ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις κατοχής σκαφών μήκους άνω των τριάντα μέτρων επωνύμων Ελλήνων που δηλώνουν ζημιές στις επιχειρήσεις τους.

- Offshore. Είναι ήδη σε εξέλιξη η διερεύνηση πάνω από 200 περιπτώσεων ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες και ελέγχονται ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων.

- Ακίνητα. Το ΣΔΟΕ διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους για την εξέταση συμβολαίων αγοραπωλησίας μεγάλων ακινήτων.

- Νυχτερινά κέντρα. Από την έναρξη της εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου, την περίοδο Απριλίου - Μαΐου 2010 και μόνο για την Αττική έχουν διενεργηθεί 802 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης - χώρους μαζικής εστίασης, έναντι 501 την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οι έλεγχοι έχουν βρει 449 παραβάτες (έναντι 210 το 2009) και έχουν καταγράψει συνολικά 23.021 παραβάσεις (έναντι μόλις 860 το 2009). Εχουν δρομολογηθεί διαδικασίες σύμφωνα με το νέο φορολογικό πλαίσιο για το κλείσιμο καταστημάτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

- Λαθρεμπόριο καυσίμων. Ελέγχονται για διαπίστωση λαθρεμπορικής πράξης αποστολές 9,5 χιλιάδων βυτίων με προορισμό τη Βουλγαρία.

Συνεργασία με άλλα υπουργεία

Στο «κυνήγι» κατά της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής το ΣΔΟΕ έχει στενή συνεργασία με τα περισσότερα παραγωγικά υπουργεία:

- Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων και ελέγχους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.

- Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για υποθέσεις παραεμπορίου, λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και εμπόριο ναρκωτικών.

- Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για ελέγχους σε συνταγογραφήσεις ιατρών, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία για συνταγές που εκτελούνται σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων.

- Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ελέγχους σε προμήθειες δημόσιων νοσοκομείων αναλώσιμων, χειρουργικών και ορθοπεδικών υλικών.

- Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και για ελέγχους σε θυγατρικές εταιρείες του ΟΣΕ.

- Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για προμήθειες φρεγατών και υποβρυχίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα