Emporiki: Σταθερός ο στόχος για επιστροφή στην κερδοφορία το 2012

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 12:03
UPD:12:53

Tο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης της Εμπορικής Τράπεζας για την περίοδο 2009-2013 παραμένει σταθερό παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, επισημαίνει η Emporiki Bank σε ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει η τράπεζα, έπειτα από έλεγχο αντοχής (stress test) του Σχεδίου από την Emporiki, επαληθεύτηκε ο κύριος στόχος του για επιστροφή στην κερδοφορία από το 2012, παρά την αυστηρότερη προσέγγιση ως προς το κόστος κινδύνου που αφορά στο χαρτοφυλάκιο παλαιότερων δανείων, δημιουργώντας έτσι γερές βάσεις για σταθερά ανοδική πορεία.

Οι εκτιμήσεις για τα Καθαρά Τραπεζικά Έσοδα για την περίοδο 2010-2013 παραμένουν σταθερές σε γενικές γραμμές, αυξημένες βραχυπρόθεσμα λόγω βελτιωμένων περιθωρίων σε σχέση με το αρχικό Σχέδιο.

Μεσοπρόθεσμα, η οικονομική κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει τα Καθαρά Τραπεζικά Έσοδα με χαμηλότερα περιθώρια, στο πλαίσιο επιβράδυνσης του όγκου δανείων και καταθέσεων.

Ταυτόχρονα, θα επιτευχθεί μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις μείωση των λειτουργικών εξόδων, χάρη στον αυστηρότερο έλεγχο του συνόλου των δαπανών. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν σε Λειτουργικά Κέρδη συνολικά υψηλότερα από αυτά που προέβλεπε το Σχέδιο που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2009, εκτιμά η τράπεζα.

Σε συνέχεια της κεντροποίησης των διαδικασιών έγκρισης δανείων, οι προβλέψεις των νέων δανείων είναι περιορισμένες. Παρόλα αυτά, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Οκτώβριο του 2009, και την υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και κρατικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης, η Εμπορική Τράπεζα αποφάσισε να αξιολογήσει την επίδραση που οι νέες αυτές εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν τόσο στο παλαιό της χαρτοφυλάκιο όσο και στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Emporiki προχώρησε σε ένα υποθετικό «stress test» και κατέληξε ότι ακόμα και στην περίπτωση σημαντικής αρνητικής εξέλιξης στην οικονομική κατάσταση, τα βασικά μεγέθη της τράπεζας παραμένουν σταθερά. Με βάση αυτό το σενάριο, το σύνολο του κόστους κινδύνου για τα έτη 2010 – 2013 θα πρέπει να αυξηθεί κατά 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό Σχέδιο, κόστος που θα επιβαρύνει κυρίως τα έτη 2010 και 2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα