Ε.Ε.: Αισθητός ο αντίκτυπος της κρίσης στους Ευρωπαίους

Ενας στους έξι πολίτες της Ε.Ε. δυσκολέυεται να αντεπεξέλθει στα έξοδά του
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 14:02
UPD:14:03

Όπως προκύπτει από έρευνα, συνολικά, οι πολίτες της Ε.Ε. θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί το έτος πριν από την έρευνα, σε όλα τα επίπεδα.

Τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, συνολικά, οι πολίτες της Ε.Ε. θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί το έτος πριν από την έρευνα, σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στην τοπική περιφέρειά τους, τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων αισθάνονται ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στη χώρα τους, ενώ το 60% πιστεύουν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στο σύνολο της Ε.Ε.

Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, με το 85% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι η φτώχεια έχει σημειώσει άνοδο στη χώρα τους, ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι με 83%, οι Βούλγαροι με το 82%, οι Ρουμάνοι με 77% και οι Ιταλοί με 75%.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η απαισιοδοξία των πολιτών για την οικονομική κρίση σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου επτά στους δέκα περιμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους.

Σύμφωνα επίσης με τα συμπεράσματα της έρευνας, ένας στους έξι Ευρωπαίους δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά τουλάχιστον μία φορά το προηγούμενο έτος, ενώ το 20% ότι αντιμετώπισε δυσκολίες να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και τις υποχρεώσεις σε θέματα πίστης την περίοδο που διεξάχθηκε η έρευνα, δηλαδή το Μάιο του 2010. Για το 15% των ερωτηθέντων μάλιστα, η εξόφληση ορισμένων λογαριασμών και υποχρεώσεων πίστης αποτελεί έναν συνεχή αγώνα.

Υγειονομική περίθαλψη

Ανησυχητικό επίσης είναι ότι περίπου 3 στους 10 Ευρωπαίους ανέφερε ότι είχε δυσκολευτεί περισσότερο να αντιμετωπίσει τις δαπάνες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών τους ή τη μακροχρόνια φροντίδα των ίδιων ή συγγενών τους, τους προηγούμενους έξι μήνες.

Απασχόληση

Σκεπτικισμός επίσης καταγράφεται στο μέτωπο της απασχόλησης, με το 18% των ερωτηθέντων που απασχολούνται να δηλώνει ότι δεν είναι πολύ ή και καθόλου σίγουροι ότι μπορέσουν να κρατήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους τους επόμενους 12 μήνες. Ταυτόχρονα, το 49% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι είναι μάλλον απίθανο ή και καθόλου πιθανό να βρουν μια νέα θέση μέσα σε έξι μήνες, σε περίπτωση που απολυθούν.

Συντάξεις

Όσον αφορά τέλος στο συνταξιοδοτικό, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται μάλλον απαισιόδοξοι. Αναλυτικά, το 73% των πολιτών της ΕΕ είτε σαφώς περιμένουν χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, είτε σκέφτονται ότι θα πρέπει να αναβάλουν τη συνταξιοδότησή τους ή να αποταμιεύσουν περισσότερα χρήματα για τα γηρατειά. Σε 17 κράτη μέλη, η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ ή αρκετά ότι όταν γεράσουν το εισόδημά τους δεν θα είναι επαρκές για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

«Η κρίση είναι αισθητή και ένα σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων σήμερα δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους», δήλωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, κ. Λάζλο ¶ντορ. Επισήμανε πάντως ότι στόχος της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία είναι να εξέλθουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τη φτώχεια μέχρι το 2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα