Επικρίσεις Χ. Αλμούνια κατά των οίκων αξιολόγησης

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 19:50

«¶νικανότητα με μακρύ ιστορικό αποτυχημένων αξιολογήσεων, λανθασμένων εκτιμήσεων και κακών πρακτικών» καταλόγισε στους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, ¶ννυς Ποδηματά.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης μεταξύ του κ. Αλμούνια και μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Ποδηματά έθεσε στον Επίτροπο το ζήτημα της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και ειδικότερα της υπερσυγκέντρωσης των υπηρεσιών αξιολόγησης σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών με έδρα κατά κύριο λόγο εκτός της ΕΕ, γεγονός που εγείρει σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με τους όρους ανταγωνισμού στην εν λόγω αγορά.

Ρώτησε μάλιστα τον Επίτροπο Ανταγωνισμού κατά πόσο η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει έρευνα για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της υπερσυγκέντρωσης αυτής.

«Στην περίπτωση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δεν θεωρώ ότι είναι καταρχήν πρόβλημα ανταγωνισμού, αλλά ανικανότητας των εν λόγω οργανισμών με μακρύ ιστορικό αποτυχημένων αξιολογήσεων, λανθασμένων εκτιμήσεων και κακών πρακτικών» απάντησε ο κ. Αλμούνια.

Σημείωσε δε πως «η Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει κατόπιν διαβούλευσης σε πρόταση νέου ρυθμιστικού πλαισίου είτε στη βάση ενός ευρωπαϊκού φορέα είτε στη βάση ενός ισχυρότερου πλαισίου ευρωπαϊκής αντιμετώπισης που θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον πλαίσιο σχετικά με τα κριτήρια καταγραφής, διαφάνειας και σύγκρουσης συμφερόντων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα