BASF: Εξαγορά της Cognis έναντι 3,1 δισ. ευρώ

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 09:13
UPD:09:16

Σε συμφωνία για την εξαγορά της γερμανικής Cognis Holding, η οποία ειδικεύεται σε χημικά που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, έναντι τιμήματος 3,1 δισ. ευρώ, κατέληξε η BASF.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι ιδιοκτήτες της Cognis – οι Goldman Sachs, Permira Advisers και SV Life Sciences – υπέγραψαν χθες τη σχετική συμφωνία. Η αξία της συναλλαγής βασίζεται σε τιμή αγοράς μετοχών ύψους 700 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος της εταιρείας καθώς και τις οφειλές της προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Με την εξαγορά της Cognis, ο μεγαλύτερος όμιλος χημικών στον κόσμο πρόκειται να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 2,6 δισ. ευρώ περίπου και να μειώσει την εξάρτησή του από τα πλαστικά και τα χημικά, τα οποία παράγουν οι ανταγωνιστές του στη Μέση Ανατολή πιο φτηνά.

Την περασμένη εβδομάδα οι βασικοί μέτοχοι της γερμανικής εταιρείας απέρριψαν προσφορά, που υπέβαλε η εταιρεία χημικών Lubrizol. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για μία συμφωνία με την ΒASF.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική Lubrizol φέρεται να είχε καταθέσει προσφορά ύψους 3,3 δισ. ευρώ, γεγονός όμως που δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την προτίμηση των μετόχων και της διοίκησης της Cognis σε μία συμφωνία με τη BASF. Η Lubrizol, η οποία το 2004 εξαγόρασε τη Noveon Interantional έναντι 1,84 δισ. δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια πηκτικών για προϊόντα περιποίησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα