Κατά 60% μειώνει η Ρωσία τη ροή φ.αερίου προς τη Λευκορωσία

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 11:16
UPD:12:46

Η Gazprom μείωσε κατά 15% τη Δευτέρα και 30% την Τρίτη τη ροή του φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία και έχει ανακοινώσει ότι η μείωση θα φθάσει μέχρι και το 85%, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους του Μινσκ προς την εταιρεία.

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Ρωσία και Λευκορωσίας για το φυσικό αέριο, με τη Ρωσία να δηλώνει ότι έχει μειώσει κατά 60% την παροχή φυσικού αερίου στη γειτονική της χώρα.

Ωστόσο η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη δεν έχει επηερασθεί, παρά τις απειλές του Μινσκ για κλείσιμο των αγωγών.

«Η Λευκορωσία δεν κάνει καμία ενέργεια για να αποπληρώσει το χρέος της για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Και από τις 23 Ιουνίου 2010 στις 10.00 το πρωί περιορίζουμε τη ροή κατά 60%», αναφέρεται σε ανακοίνωση του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ωστόσο, «η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του λευκορωσικού εδάφους πραγματοποιείται κανονικά και οι καταναλωτές δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη διέρχεται μέσω της Λευκορωσίας.

Η Gazprom μείωσε κατά 15% τη Δευτέρα και 30% την Τρίτη τη ροή του φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία και έχει ανακοινώσει ότι η μείωση θα φθάσει μέχρι και το 85%, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους του Μινσκ προς την εταιρεία.

Οι δύο χώρες εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων η μία έναντι της άλλης, η Μόσχα για το φυσικό αέριο που έχει καταναλωθεί και το Μινσκ για τέλη διέλευσης.

Η Gazprom έδωσε χθες τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί μέτρα ώστε οι Ευρωπαίοι πελάτες της να μην θιγούν από τη διένεξη, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία τον Ιανουάριο 2009.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει όμηρος στη διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με αξιωματούχους των δυο χωρών.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει όμηρος στη διαμάχη αυτή. Είναι ένα θέμα που αφορά τη Λευκορωσία και τη Ρωσία», τόνισε ο Ετινγκερ στο Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Σεμάσκο.

«Ζητούμε από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν καλόπιστα για την επίλυση του προβλήματος. Η Επιτροπή περιμένει να μην επηρεαστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ότι η ροή αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα χωρίς καμία διακοπή προς τις ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και ότι θα τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Ετινγκερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα