Ισπανία: Υπεραμύνεται των αλλαγών στα εργασιακά ο Θαπατέρο

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 17:31
REUTERS/SUSANA VERA

Των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας υπεραμύνθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις που δέχεται, τόνισε ενώπιον της Βουλής ότι το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Θαπατέρο κέρδισε την έγκριση του κοινοβουλίου για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας σε μία ψηφοφορία που έγινε την Τρίτη, αφού η αντιπολίτευση απείχε.

Σύμφωνα με σημερινά άρθρα ισπανικών εφημερίδων η χθεσινή αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης δείχνει ότι οι σοσιαλιστές του Θαπατέρο είναι πολιτικά απομονωμένοι, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας επέκρινε κάποια σημεία του νομοσχεδίου επειδή αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις της αγοράς εργασίας.

Οι μεταρρυθμίσεις, που μειώνουν το κόστος απόλυσης των εργαζομένων, απλοποιούν τα συμβόλαια και προωθούν τις προσλήψεις νέων, αποτελούν μέρος μίας σειράς μέτρων, που περιλαμβάνουν μειώσεις στον προϋπολογισμό και μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, που προωθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Τώρα οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να περάσουν από το κοινοβούλιο για τροποποίησεις. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Μιγκέλ ¶νχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ ζήτησε από τους βουλευτές να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν αυτή τη διαδικασία για να προσθέσουν στο νομοσχέδιο τις λεπτομέρειες που πιστεύει ότι λείπουν.

Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας έχουν ήδη προκηρύξει γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι διευκολύνουν τις εταιρείες να απολύουν εργαζόμενους.

Οι εργοδότες από την πλευρά τους τους εκφράζουν δυσαρέσκεια, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν αρκετά στη χαλάρωση των αστηρών νόμων για τις προσλήψεις και τις απολύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα