Ειδική εισφορά στα κρατικά ομόλογα που εκδίδουν χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος σχεδιάζει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του στόχου της να αναγάγει τη μείωση του δημόσιου χρέους ως πρώτη προτεραιότητα, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν προωθεί αυστηρές κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών στις υποδείξεις για περιορισμό του χρέους, στο πλαίσιο της εντολής που πήρε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρουσιάσει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις στις 30 Ιουνίου.
Χθες, η Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη μέλη τους βασικούς άξονες των προτάσεών της, που προβλέπουν ενεργοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, εκτός από το υπερβολικό έλλειμμα (άνω του 3% του ΑΕΠ) και για το δημόσιο χρέος, όταν αυτό δεν εμφανίζει καθοδική τάση, εάν κινείται άνω του 60% ή αυξάνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό ακόμη κι αν βρίσκεται κάτω του 60%.
Εκτός από τις υπάρχουσες κυρώσεις, όπως η αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής και της πρόσβασης σε επιδοτούμενα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η Κομισιόν επεκτείνει πλέον το μέτρο και στα κρατικά ομόλογα.
Ειδικότερα, σκοπεύει να εισηγηθεί στα κράτη μέλη την επιβολή εισφοράς στα κρατικά ομόλογα που εκδίδουν χώρες με υπερβολικό έλλειμμα. Το προϊόν της εισφοράς θα κατατίθεται σε ειδικό «μπλοκαρισμένο» λογαριασμό και θα κατάσχεται οριστικά σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Οι χώρες με υπερβολικό χρέος θα υποχρεώνονται επίσης να παρέχουν όλες τις πληροφορίες για την εξέλιξή του στο ενημερωτικό δελτίο που συνοδεύει την έκδοση ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές θα γνωρίζουν την ακριβή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που δανείζεται.