Αισιοδοξία ΥΠΟΙΚ για επίτευξη των στόχων του 2010

Ψήφος εμπιστοσύνης από BoΑ-Merrill Lynch
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 18:33
UPD:20:54

Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα επιτύχει ή ακόμα και θα ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Όπως ανέφερε, ήδη τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αποδίδουν, το έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο έχει μειωθεί κατά 39%, ενώ τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 8% και η μείωση των δαπανών φθάνει το 10%.

Και ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε πως η τεράστια, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια αναστροφής της καταστροφικής πορείας της χώρας ξεκίνησε με επιτυχία, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζονται ήδη, τόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης όσο, κυρίως, οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως μας περιμένουν ακόμα δύσκολα χρόνια έντονης προσπάθειας και επιμονής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα περισσότερα οδυνηρά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε δε ότι υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει αύριο Παρασκευή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, πριν το καταθέσει στη Βουλή.

Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι η ώρα των μεγάλων ανατροπών, επισημαίνοντας πως με το πλαίσιο των ασφαλιστικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων μπαίνουν οι βάσεις για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με αίσθημα δικαίου και ξεπερνιούνται αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και κανόνες που δεν προστάτευαν τους εργαζομένους.

Προτροπή στις τράπεζες για ανασύνταξη

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προέτρεψε εκ νέου τις τράπεζες να προχωρήσουν στις μεγάλες κινήσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος.

Όπως ανέφερε, η πολιτεία στηρίζει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες με την σειρά τους θα πρέπει «να στηρίξουν τον εαυτό τους» και κατ' επέκταση την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά. Απευθυνόμενος στους τραπεζίτες σημείωσε ακομη ότι είναι η ώρα να κοιτάξουν τους όρους αμοιβών σε υψηλόβαθμα στελέχη τους, καθώς και να διασφαλίσουν τους όρους ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η πολιτεία, πρόσθεσε, έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πρόσφατα αύξησε το σκέλος των εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να το πράξει περαιτέρω αν υπάρξει ανάγκη.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο χαρακτήρισε «δίχτυ ασφαλείας» για το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι από το Σεπτέμβριο θα λάβει τα πρώτα χρήματα. Εκτίμησε πάντως ότι καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.

Την ανάγκη ανασύνταξης των τραπεζών προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από εδώ και στο εξής μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σε στρατηγικές επιλογές ανασύνταξης που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να έχει μια ισχυρή και ανταγωνιστική παρουσία στην τραπεζική αγορά όπως διαμορφώνεται μετά την κρίση, αλλά και να μπορέσει να παίξει το ρόλο που πρέπει στη χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη της οικονομίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Β. Ράπανος: Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους της

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλης Ράπανος στη δική του ομιλία εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».

Υπογράμμισε πάντως πως πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές:

«Η δημοσιονομική προσαρμογή θα διευκολυνθεί, όμως, τα μέγιστα, αν παράλληλα με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα απελευθερώσουν το εγκλωβισμένο δυναμικό της οικονομίας μας». Διευκρίνισε πως «αναγκαίες προϋποθέσεις για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελούν, χωρίς αμφιβολία η απελευθέρωση των αγορών και η τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του γραφειοκρατικού βάρους σε επιχειρήσεις και άτομα, η ενίσχυση των συνθηκών υγιούς επιχειρηματικότητας, και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Σημείωσε ακόμη πως εξίσου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κράτος στην ευρεία του έννοια: η κεντρική κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, όλοι οι φορείς του Δημοσίου. Μάλιστα επισήμανε πως «στο σημείο που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχουν, ούτε σε αυτό το πεδίο, περιθώρια για χρονοτριβές και αναβολές».

Ο κ. Ράπανος διαβεβαίωσε πως στην προσπάθεια της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, οι τράπεζες θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με την κοινωνία, τους πελάτες τους και τους εργαζόμενους σε αυτές. Παράλληλα, τόνισε πως μόνο μέσα από μια νέα μορφή συντονισμένων συλλογικών δράσεων θα μπορέσει η οικονομία μας να ξεπεράσει τα προβλήματά της και η κοινωνία μας να μπει σε μια νέα πορεία ανάπτυξης και βιώσιμης ευημερίας.

«Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής και ξέρουμε ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει δημιουργήσει προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους πριν από τον καθένα και από μόνες τους πήραν και παίρνουν μέτρα για να τους βοηθήσουν» ανέφερε ο κ.Ράπανος και πρόσθεσε:

«Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό, από όλους και την Πολιτεία, είναι ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων δεν πρέπει να υποσκάπτουμε τη συναλλακτική ηθική και τους ίσους όρους ανταγωνισμού. Γι' αυτό και το μόνο αίτημα μας προς το κράτος είναι η διασφάλιση όρων ίσης μεταχείρισης με τους άλλους φορείς της οικονομίας και κανόνων υγιούς συναλλακτικής συμπεριφοράς».

Ψήφος εμπιστοσύνης από Bank of America-Merrill Lynch

Εν τω μεταξύ, ενθαρρυντική χαρακτηρίζουν Bank of America και Merrill Lynch την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μέχρι στιγμής, στα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους, οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) οι οποίοι βρίσκονταν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, διαπίστωσαν πως ότι οι στόχοι που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτυγχάνονται.

Ως εκ τούτου Bank of America και Merrill Lynch εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της βοήθειας από ΕΕ-ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Μήνυμα αλληλεγγύης από Γαλλία - Γερμανία

«Η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση διεξόδου από την κρίση», δήλωσαν επίσης οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, Πιερ Λελούς και Βέρνερ Χόγιερ, αντίστοιχα, μετά τη συνάντησή τους το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Όπως επεσήμαναν, η κοινή επίσκεψή τους στη χώρα μας, σήμερα και αύριο, αποτελεί μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Θέλουμε να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας να συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα την οποία θεωρούμε αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφεραν χαρακτηριστικά και εξήγησαν ότι δεν είναι μόνο η συμπαράσταση σε μία φίλη χώρα που υπαγορεύει την αλληλεγγύη, αλλά και η ευθύνη στήριξης του κοινού νομίσματος, του ευρώ.

«Όλοι στηρίζουμε όλους, σε μία κοινή υπόθεση», κατέληξαν προσθέτοντας ότι και οι δικές τους χώρες, όπως και άλλες εκτός ευρώ (π.χ. Βρετανία) αναγκάστηκαν να πάρουν επώδυνα οικονομικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Κατά τη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη συζητήθηκε η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και η προώθηση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Η συνάντηση έγινε στη Βουλή και διήρκησε περίπου μισή ώρα καθώς στη συνέχεια η υπουργός αναχώρησε για να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα