Συνεχίζεται η υποχώρηση του δολαρίου

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2002 12:04

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι των βασικών του ανταγωνιστών αντανακλώντας τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και για την προοπτική νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Στις 11:49' (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,01340 δολάρια έναντι 1,0131 δολάρια αργά το βράδυ της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό νόμισμα ισοδυναμούσε με 119,61 γιεν έναντι 119,74 γιεν την Παρασκευή.

«Το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράκ υπονομεύει το αμερικανικό νόμισμα. Εάν το Ιράκ απορρίψει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το δολάριο θα σημειώσει περαιτέρω πτώση», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναλυτής της MCM Asia Pacific.

Σύμφωνα πάντως με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ, η Βαγδάτη εμφανίζεται να κλίνει στην κατεύθυνση της αποδοχής της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επανάληψη των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στο οπλοστάσιο της Βαγδάτης.

«Οι ενδείξεις είναι θετικές και υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι η συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές θα είναι καθοριστική για την αποτροπή οιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε ο Μάχερ μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Η συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδος). Σημειώνεται ότι το Ιράκ έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για να αποδεχτεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στις 18 Νοεμβρίου αναμένονται στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα αποδίδονται επίσης στην υποχώρηση των μετοχικών τιμών στη Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς και σε ενδείξεις ότι επίκειται πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Η σημαντική υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γιεν έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της Ιαπωνίας, καθώς υπονομεύει την εξαγωγική οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Μασαζούρο Σιοκάουα, άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τη συγκράτηση του εγχώριου νομίσματος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Πέμπτη τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής Οκτωβρίου και την Παρασκευή ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το μήνα Νοέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα