ICAP : 26% ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ενοικίασης αυτοκινήτων

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2002 13:09

Κυκλοφόρησε από την ICAP η νέα έκδοση μελέτης του κλάδου ενοικιάσεων αυτοκινήτων, την οποία εκπόνησε η Διεύθυνση Μελετών Οικονομικού Περιβάλλοντος. Η μελέτη εξετάζει τη δομή και την πορεία του κλάδου, καθώς και τις προοπτικές του. Ειδικότερα, προσδιορίζονται τα μεγέθη των τουριστικών ενοικιάσεων, καθώς και των μακροχρόνιων εταιρικών μισθώσεων.

Η τουριστική κίνηση αποτελεί το βασικότερο προσδιοριστικό παράγοντα της ζήτησης για τουριστικές ενοικιάσεις. Τα σημαντικά κοστολογικά πλεονεκτήματα που παρέχει η μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτων έναντι εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης, αποτελούν τον κύριο λόγο που ωθεί τις επιχειρήσεις προς τη λύση αυτή.

Στη χώρα, λειτουργούν περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων. Ο βαθμός συγκέντρωσης όμως είναι υψηλός, λόγω της κυριαρχίας λίγων, καλά οργανωμένων εταιρειών και κυρίως των εταιρειών αυτών που εκπροσωπούν διεθνή εμπορικά σήματα. Οι επιχειρήσεις τουριστικών ενοικιάσεων διακρίνονται σε : μεγάλου μεγέθους εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ευρύ δίκτυο υποκαταστημάτων, μεσαίου μεγέθους, τοπικής εμβέλειας εταιρείες και μικρού μεγέθους εταιρείες τοπικού και εποχιακού χαρακτήρα.

Στις μακροχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων δραστηριοποιούνται εκτός από τις επιχειρήσεις τουριστικών ενοικιάσεων και εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων. Ο στός των βραχυχρονίως ενοικιαζομένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα εκτιμάται σε 48.000 οχήματα το 2001, ενώ εάν προστεθούν και τα αυτοκίνητα που αφορούν τις εταιρικές μισθώσεις ο συνολικός στόλος φθάνει τα 94.000 οχήματα.

Η συνολική αξία των ενοικιάσεων αυτοκινήτων σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 26% την περίοδο 1995-2001, η δε αξία των μακροχρόνιων μισθώσεων αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Οι προοπτικές του κλάδου διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. Παρ' ότι ο κλάδος των τουριστικών ενοικιάσεων θεωρείται αρκετά ώριμος, οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του παραμένουν σημαντικές, αφ'ενός λόγω της ανόδου του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας από το 2004 και μετά, αφ' ετέρου λόγω της αναμενόμενης απελευθέρωσης της ενοικίασης ελαφρών οχημάτων επαγγελματικού τύπου, καθώς και της απελευθέρωσης των ενοικιάσεων με οδηγό.

Ο τομέας των μακροχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται ότι θα συνεχίσει επίσης την ανοδικήκ του πορεία, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος, σε σύγκριση με την αγορά αυτοκινήτου ή άλλες μεθόδους χρηματοδότησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα