Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «αυτό είναι μια απόφαση, που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό».
Εν τω μεταξύ, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει καμία διάσταση με τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».
«Οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία, που έχουμε όλοι μας, και εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά γνωρίζουμε όλοι και την αναγκαιότητα αυτών των ρυθμίσεων, και το δυνατό και δικαιότερο, που αυτές προωθούν», εξήγησε ο κ. Πεταλωτής.
Ερωτηθείς σχετικά απέρριψε τα περί κομματικής πειθαρχίας και παρέπεμψε στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας. «Ας αφήσουμε τους βουλευτές να αποφασίσουν με την ψήφο τους, γιατί το να μιλάμε υποθετικά για διαρροές είναι η άλλη όψη του να προσπαθεί κάποιος να επιβάλει στους βουλευτές τι να κάνουν», πρόσθεσε.
Διέψευσε δε εκ νέου τα περί πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας πως αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κάνει τις μεγάλες αλλαγές, να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ώστε μετά να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε».
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει «όμηρος διαρροών» σε περίπτωση που αυτές υπάρξουν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τραβήξει μέχρι τέλους αυτές τις μεγάλες αλλαγές, που οφείλουμε στον ελληνικό λαό για τη σωτηρία της χώρας».
Κατά τα άλλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «με αίσθηση της ευθύνης θέτει τις βάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και των ταμείων σε βάθος χρόνου». «Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και υπό το βάρος των υποχρεώσεών μας απέναντι στους δανειστές μας, διαπραγματευτήκαμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αλλαγών στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου εντός της εβδομάδας, επεσήμανε ότι για τα εργασιακά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει σύγκλιση με τους κοινωνικούς εταίρους.
«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, έστω και αυτή τη στιγμή, με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ενσωματώσουμε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και αλλαγές είναι προς το καλύτερο, εφόσον φυσικά είναι συμβατές και με το γενικότερο πνεύμα του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοθετήματος», ανέφερε.
Όπως διευκρίνισε, και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής γίνεται συζήτηση και ότι εάν σε αυτή οι βουλευτές προτείνουν αλλαγές, που είναι βελτιωτικές και συμβατές, θα γίνουν δεκτές.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η συμμετοχή σε απεργίες είναι αναφαίρετο δικαίωμα και ότι η κυβέρνηση κάνει σταθερά τη δουλειά της «γιατί ό,τι κάνει είναι προς το συμφέρον του λαού και αυτό θα φανεί και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
ΚΚΕ: Αποκαλύπτεται πόσο επικίνδυνο είναι το Μνημόνιο
«Μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα αποκαλύπτεται το πόσο αποκρουστικό και επικίνδυνο είναι το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και θέλει να επιβάλει στους εργαζόμενους και το λαό για να διασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου», σχολίασε το ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Πεταλωτή για το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.