Kύπρος: 200 εκατ. από ΕΤΕπ για τον ενεργειακό τομέα

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 06:05

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί 200 εκατ. ευρώ στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της Κύπρου.

Τα σχετικά με τη χρηματοδότηση έγγραφα υπεγράφησαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο, από τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, και τον κ. Γιώργο Πιστέντη, Αντιπρόεδρο της ΑΗΚ.

Η χρηματοδότηση αφορά ένα τετραετές (2010-2013) επενδυτικό πρόγραμμα του οποίου στόχος είναι η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης και, παράλληλα, η μείωση των απωλειών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει διάφορα ενεργειακά έργα στην Κύπρο, τα περισσότερα σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Βασιλικού –ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Κύπρο–, ενώ χρηματοδότησε επίσης με 130 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Μια άλλη χρηματοδότηση, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορούσε την εγκατάσταση μιας νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής εσωτερικής καύσης στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Δεκέλειας, στην περιφέρεια Λάρνακας. Λειτουργώντας αρχικά με μαζούτ, ο σταθμός μπορεί να μετατραπεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ώστε να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, όταν το καύσιμο αυτό καταστεί διαθέσιμο στην Κύπρο. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο αυξάνεται, και η ΕΤΕπ είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοδοτήσεων, μεταξύ άλλων για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στη χώρα, ώστε να διαφοροποιηθεί ο ενεργειακός της εφοδιασμός και να καλυφθούν οι μακροπρόθεσμες ανάγκες.

Ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Κύπρο καθώς και για τα ενεργειακά θέματα, δήλωσε σήμερα τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που υπογράφω το πέμπτο μας δάνειο προς την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου . Χάρη στη μακροχρόνια και καλή συνεργασία μας με την ΑΗΚ, έχουμε προσφέρει σημαντική στήριξη σε έργα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Το δάνειο αυτό θα προωθήσει την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της χώρας και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, της οποίας το ηλεκτρικό δίκτυο δεν είναι διασυνδεδεμένο και η οποία δεν διαθέτει άλλες εγχώριες πηγές ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα