Στα υψηλότερα οκτώ ετών το γιέν

Εναντι ευρώ και δολαρίου
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 06:50

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών έναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε το γιέν καθώς οι ενδείξεις ανάκαμψης στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας μειώνονται αυξάνοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης το γιέν διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ ετών έναντι του δολαρίου καθώς οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά πριν από τις ανακοινώσεις ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό και ότι η βιομηχανική ανάπτυξη στην Κίνα περιορίστηκε.

Το ευρώ όδευε να σημειώσει τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα εν μέσω ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να δανειστούν με υψηλότερα επιτόκια όταν θα αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια των κεντρικών τραπεζών.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 107,98 ανά ευρώ στις 10:44 π.μ. στο Τόκιο από 107,98 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου ισχυροποιήθηκε στα 107,32, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2001. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 88,54 ανά δολάριο από 88,60 που ήταν χθες όταν αναρριχήθηκε στα 88,29, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαΐου. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2184 δολ. από 1,2188 δολάρια.

Απώλειες 15% έχεις σημειώσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του γιέν αυτό το τρίμηνο, τα μέγιστα, από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008. Το ευρώ έχει σημειώσει από τις 31 Μαρτίου απώλειες 9,8% έναντι του δολαρίου.

Το γιέν κινείται ανοδικά σε περιόδους οικονομικής αστάθειας επειδή το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας εξαρτάται λιγότερο από ξένη χρηματοδότηση. Το δολάριο ευνοείται ως το κύριο νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο.

Φέτος το γιέν έχεις σημειώσει άνοδο 14%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των 10 ισχυρότερων νομισμάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Indexes. Το δολάριο βρίσκεται 7,6% υψηλότερα και το ευρώ έχει υποχωρήσει 10%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση μεταξύ των νομισμάτων αυτών.

Απώλειες 1,4% σημείωσες σήμερα ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της περιφέρειας και κατά 2,1% υποχωρούσε ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου εν μέσω εικασιών ότι η υγιής κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα φανεί σήμερα όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα τους προσφέρει δάνεια διάρκειας τριών μηνών πριν την προθεσμία αποπληρωμής των 12μηνων δανείων.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3192 ελβετικά φράγκα από 1,3188 που ήταν χθες, όταν υποχώρησε στο 1,3166, τα χαμηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα