Πτώση με χαμηλούς τζίρους

Αναστάτωση από τη Hewlett-Packard
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:26

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα χαμηλός λόγω της αργίας της Ημέρας των Βετεράνων.

Η αμερικανική αγορά επηρεάστηκε επίσης και από την αναστάτωση που σημειώθηκε σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης στην εταιρεία Hewlett-Packard μετά την είδηση της αποχώρησης του προέδρου Μάικλ Καπέλας, ο οποίος πιθανότατα «μετακομίζει» στη WorldCom. Μεγάλη πτώση, άνω του 4%, κατέγραψε και η μετοχή της Oracle, μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξής της από την Deutsche Bank. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 178,18 μονάδες, ποσοστό 2,09%, φθάνοντας στις 8.358,95 μονάδες. Απώλειες 40,09 μονάδων, ποσοστό 2,95%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.319,19 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σε αρνητική περιοχή για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση χθες, παρασυρόμενα από τις απώλειες των μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα παραμονές τις ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφάλειες.

Πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι μετοχές τεχνολογίας έπειτα από το κύμα υποβάθμισης της μετοχής της γερμανικής Infineon.

Οι όγκοι συναλλαγών στα χρηματιστήρια ήταν μικρότεροι του μέσου όρου, ενώ οι απώλειες μετριάστηκαν από τα κέρδη των μετοχών ενέργειας και κοινής ωφέλειας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με πτώση 0,61% και 0,65% αντίστοιχα, ενώ η αναλογία χαμένων/κερδισμένων ήταν πάνω από δύο προς ένα.

Ο πρώτος δείκτης βρίσκεται πλέον 6% κάτω από τα υψίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά 12% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας που σημείωσε στις 9 Οκτωβρίου.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή αγορά θα παραμείνει σε ασταθή πορεία τους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδυτές ναι μεν δείχνουν διατεθειμένοι να αγοράσουν φθηνά, αλλά όχι να οδηγήσουν την αγορά ψηλότερα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Credit Suisse (-5,4%), Allianz (-4,4%), Munich Re (-3,4%), Infineon (-11,7%), Siemens (-4%), BP (+0,6%), TotalFinaElf (+1,5%).

Στο Τόκιο

Νωρίτερα στο Τόκιο ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 έχασε το 2,65% της αξίας του, αντανακλώντας τους φόβους της αγοράς για τις επιπτώσεις που θα έχει στις εξαγωγές η πρόσφατη ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα