Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2002 07:02

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημειώνουν οι ασιατικές μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, με τις υψηλότερες απώλειες να εμφανίζουν οι μετοχές της Kyocera Corp. και της Hyundai Motor Co., καθώς η ισχυροποίηση των νομισμάτων της περιοχής έναντι του δολαρίου αυξάνουν την ανησυχία ότι η αξία των εξαγωγών θα μειωθεί.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,1% φθάνοντας στις 8.449,75 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο τοπική ώρα. Ο Kospi στην Ν. Κορέα έχανε ποσοστό 1,5%. Το γιεν σημείωσε άνοδο φθάνοντας χθες στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.

«Σταμάτησα να αγοράζω μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Hyundai Motor αυτήν την εβδομάδα, καθώς ισχυροποιούνται τα νομίσματα των χωρών της Ασίας», ανέφερε ο Kim Joong Il, ο οποίος διαχειρίζεται 233 εκατ. δολ. με την Kyobo Investment Trust Management Co. στη Σεούλ, συμπληρώνοντας ότι το ισχυρότερο εθνικό νόμισμα, μπορεί να «ροκανίσει» τις πωλήσεις των εξαγωγέων το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE υποχωρούσε κατά 0,6%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω από την Goldman Sachs Group Inc., της μεγαλύτερης προμηθεύτριας τσιπ κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο.

Οι απώλειες σε όλες τις άλλες μεγάλες αγορές της περιφέρειας ήταν περιορισμένες, τη στιγμή που κινούντο ανοδικά οι δείκτες στο Χογκ Κογκ και την Κίνα.

Εξαγωγείς

Ο δείκτης Topix έχανε ποσοστό 0,2% φθάνοντας στις 835,55 μονάδες. Η ανησυχία για περαιτέρω ισχυροποίηση του γιεν το οποίο θα επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξαγωγικών εταιρειών, οδήγησε τις μετοχές τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Το δολάριο υποχώρησε στα 119,54 γιεν στις 4 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και έφθασε στα 119,11 γιεν, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Σεπτεμβρίου. Ενα δολάριο αγοράζει 119,65 γιεν.

Οι μετοχές της Kyocera έχαναν ποσοστό 2,9% φθάνοντας στις 7.010 γιεν. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες βασίζονται στην αγορά της Βορείου Αμερικής κατά το 90% των λειτουργικών τους εσόδων, κινούντο πτωτικά.

Η Honda Motor Co., της οποίας περίπου το 90% των συνολικών της κερδών προέρχεται από τη Βόρειο Αμερική σημείωνε απώλειες 1% φθάνοντας στις 4.060 γιεν. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων περιμένουν το γιεν να διαμορφωθεί στα 125 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2003.

Απώλειες 0,9% σημείωναν οι μετοχές της Nissan Motor Co., της υπ' αριθμόν τρία αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, φθάνοντας στα 906 γιεν. Στην Ν. Κορέα οι μετοχές της Hyundai Motor, της οποίας τα έσοδα κατά 60% προέρχονται από τις πωλήσεις της στο εξωτερικό, έχαναν 3,2%, φθάνοντας στις 28.900 γιεν και οι μετοχές της LG Electronics Inc., η οποία εξάγει περίπου το 70% των ηλεκτρονικών που παράγει, έχαναν ποσοστό 3,4% φθάνοντας στις 39.000 γουόν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα