ΕΕ: Προώθηση μέτρων για τον τουρισμό

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 21:38

Μέτρα, σε κοινοτικό επίπεδο, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα του τουρισμού, με στόχο τη διατήρηση της Ευρώπης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι ο τομέας του τουρισμού απασχολεί το 5,2% των εργαζομένων στην ΕΕ και συνεισφέρει το 5% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στις προτάσεις της Κομισιόν προτείνει περιλαμβάνονται:

1. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου στην Ευρώπη

- Ενίσχυση της καινοτομίας, ώστε ο τομέας και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις που επικρατούν στη συμπεριφορά του καταναλωτή και να ξεπεράσουν τα καθιερωμένα πρότυπα του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την ιδέα μιας κοινής «πλατφόρμας τουρισμού ΤΠΕ» μεταξύ των σημαντικότερων συντελεστών του κλάδου (ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, κ.λπ.).

- Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω της διευκόλυνσης μιας μορφής προγραμμάτων ανταλλαγών για τους νέους, τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες με οικονομικές δυσχέρειες και τα άτομα με αναπηρία ώστε να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου. Κατά δεύτερον, ένας μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό των σχολικών διακοπών μεταξύ των κρατών μελών.

- Βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής γνώσης του τουρισμού που χρειάζεται για την ανάπτυξη καλύτερου συντονισμού τρεχουσών ερευνητικών δραστηριοτήτων στο πεδίο του τουρισμού. Ενα εικονικό ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τουρισμού θα μπορούσε να παράσχει, σε μεσοπρόθεσμη βάση, ένα δίκτυο για το συντονισμό και την ανάλυση της έρευνας στον τομέα του τουρισμού, που θα μπορούσε επίσης να ενεργεί ως χώρος συγκέντρωσης πληροφοριών για ολόκληρη την ΕΕ αναφορικά με εξελίξεις στην τουριστική βιομηχανία.

2. Προαγωγή της ανάπτυξης βιώσιμου, υπεύθυνου και προσανατολισμένου στην ποιότητα τουρισμού

- Διευκόλυνση της ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δικτύων περιφερειακών και βιώσιμων προορισμών με σκοπό την ανάπτυξη δεικτών βιώσιμης διαχείρισης.

- Ανάπτυξη ενός σήματος «Ποιοτικός τουρισμός», ως ανταμοιβή επιτευγμάτων στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και προορισμούς.

- Εκπόνηση ενός σήματος στη βάση δεικτών βιώσιμης διαχείρισης για την προαγωγή τουριστικών προορισμών που εφαρμόζουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

- Πρόταση ενός Χάρτη που θα θεσπίζει κριτήρια βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού στη βάση του οποίου θα απονέμεται ένα ευρωπαϊκό βραβείο σε τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμούς.

3. Παγίωση της εικόνας και της προβολής της Ευρώπης ως συνόλου βιώσιμων και υψηλής ποιότητας προορισμών

- Η δημιουργία και η παραγωγή ενός «ευρωπαϊκού εμπορικού σήματος», σε στενή εργασία με τα κράτη μέλη θα βοηθήσει στην ευχερέστερη διάκριση από άλλους διεθνείς προορισμούς.

- Η βελτιωμένη συνεργασία με εθνικούς οργανισμούς και την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία για την προαγωγή των ευρωπαϊκών τουριστικών προϊόντων μέσω της δικτυακής πύλης visiteurope.com.

4. Υποστήριξη της ένταξης του τουρισμού στις πολιτικές και τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ

- Ο τουρισμός αναπόφευκτα διασυνδέεται με άλλες πολιτικές. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή θα βελτιώσει την ενσωμάτωση και το συντονισμό πολιτικών που έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό, όπως τα δικαιώματα των ταξιδιωτών, η προστασία του καταναλωτή και η εσωτερική αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα