ΣΕΒΕ: Δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Δυτικής Μακεδονίας

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010 15:32

Την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας, έχει στόχο το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο Συνδέσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Βαλκανικό Επιχειρηματικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΒΕΚΔΜ).

Στο πλαίσιο της επισφράγισης της στρατηγικής συμφωνίας των δύο φορέων, αποφασίστηκε η στενή συνεργασία μεταξύ του ΣΕΒΕ και του ΒΕΚΔΜ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής και την προώθηση των προϊόντων της στο εξωτερικό, μέσα από μια στοχευμένη προσπάθεια δημιουργίας αναγνωρίσιμης «τοπικής ταυτότητας» των προϊόντων και υπηρεσιών της περιοχής.

Οι διοικήσεις των δύο φορέων συμφώνησαν ως πρώτες κοινές δράσεις τους τη διαμόρφωση των εξαγωγικών προφίλ των επιχειρήσεων, τη διάγνωση της εξαγωγικής ετοιμότητάς τους και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού τους σε εξειδικευμένα θέματα εξαγωγών.

Ειδικότερα, οι πυλώνες της συνεργασίας συνίστανται στα εξής:

- Συνδιοργάνωση δράσεων (επιχειρηματικές αποστολές, εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, κ.λ.π.), στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

- Διερεύνηση για ανάπτυξη συνεργασίας με αντίστοιχες επιχειρηματικές ενώσεις από χώρες των Βαλκανίων.

- Ανταλλαγή πληροφοριών επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ανάμεσα στους δύο φορείς.

- Εκπαίδευση-κατάρτιση επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας και διεθνοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, η Δυτική Μακεδονία καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή την έβδομη θέση από τις 13 συνολικά ελληνικές περιφέρειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα