Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τους προέδρους ΓΣΕΕ και ΓΣΒΕΕ
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010 10:38
UPD:11:59

Η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, ενώ επιθυμία της είναι να υπάρξει συναίνεση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με αντικείμενο τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, ενώ επιθυμία της είναι να υπάρξει συναίνεση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με αντικείμενο τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ορίζονται από τον θεσμικό τους ρόλο σε θέματα εργασίας και ασφάλισης.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε και με βάση το πλαίσιο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για ευρύτατο διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας με διορθώσεις της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή, επιχειρεί να καταστήσει πιο ήπια την προσαρμογή στα νέα όρια συνταξιοδότησης.

Βάσει ρύθμισης, το τελικό ποσό της σύνταξης θα καθορίζεται για όλα τα έτη, με βάση το συντελεστή που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος ασφάλισης. Με βάση τη σχετική διάταξη (άρθρο 3 του νομοσχεδίου), το ποσοστό αναπλήρωσης από 300 έως 4.500 ημερομίσθια θα είναι 0,80%. Από 4.501 έως 5.400 θα είναι 0,86%. Από 5.401 έως 6.300 θα είναι 0,92%.

Από 6.301 έως 7.200 θα είναι 0,99%. Από 7.201 έως 8.100 ημερομίσθια προβλέπεται συντελεστής 1,06%. Από 8.101 έως 9.000 ημερομίσθια θα είναι 1,14%. Από 9.001 έως 9.900 ο συντελεστής θα υπολογίζεται 1,22%. Από 9.901 έως 10.800 ημερομίσθια θα υπολογίζεται με 1,31%. Από 10.801 έως 11.700 θα είναι 1,40% και από 11.701 έως 15.000 θα υπολογίζεται με 1,50%.

Το όριο ηλικίας των 60 ετών που προβλέπεται από τις γενικές καταστατικές διατάξεις Ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2011 αυξάνει κατά ένα έτος κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Όπου από τις διατάξεις των Ταμείων προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης στις γυναίκες σε όριο ηλικίας μικρότερου του 60ού από την 1/1/2011, το όριο αυτό αυξάνεται κατά ένα χρόνο για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού.

Με άλλη διόρθωση, το όριο ηλικίας των 60 ετών για τις γυναίκες αυξάνεται από 1.1.2011 κατά ένα έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, αντί της αρχικής διατύπωσης, που ήταν να αυξάνεται κατά ένα έτος από 1.1.2011 και δύο έτη από 1.1.2014.

Στα πλασματικά χρόνια, με άλλη διόρθωση, υπολογίζεται και ο χρόνος μαθητείας (Stage) μέχρι και για ένα έτος.

Με τις διορθώσεις, για τις συντάξεις, τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και της ετήσιας άδειας, καταβάλλονται, με τις ανάλογες μειώσεις μέχρι του ορίου των 2.500 ευρώ. Αν οι καταβαλλόμενες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων κατά μήνα υπολείπονται των 900 ευρώ το επίδομα Χριστουγέννων καθορίζεται σε 500 ευρώ, του Πάσχα και της Αδειας από 250 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νέου ασφαλιστικού θα κανονιστούν από τον κανονισμό της Βουλής.

Εργασιακά: Μείζον θέμα για ΓΣΕΕ η διαιτησία

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό το απόγευμα της Πέμπτης έγινε μία εφ' όλης της ύλης ανασκόπηση της κατάστασης στο εργασιακό και ασφαλιστικό, αλλά και αξιολόγηση διαφόρων προτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε τα θέματα της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού, των βαρέων και ανθυγιεινών, των γυναικών και της διαιτησίας. Η διαιτησία είναι το μεγάλο ζήτημα που προτάσσει η ΓΣΕΕ έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής και του ενός εκ των συνομιλούντων κοινωνικών φορέων εάν δεν καλυφθεί από την μεσολάβηση.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ για τη διαιτησία αφορά τριμελές όργανο με κλήρωση του διαιτητή από τον κατάλογο των προσώπων που θα υποβληθεί, έναν εκπρόσωπο των εργοδοτικών φορέων και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων και λήψη της απόφασης κατά πλειοψηφία.

Όπως υπογραμμίστηκε, η διαιτησία θεωρείται μείζον θέμα και στην περίπτωση που ο ΣΕΒ δεχθεί τις προτάσεις αυτές, η ΓΣΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον 13ο και 14ο μισθό η Συνομοσπονδία επιθυμεί την ενσωμάτωσή τους στις μηνιαίες αποδοχές καθώς εκφράζει φόβους ότι εάν αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν με βάση ρήτρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να καταργηθούν.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου, το ύψος των αυξήσεων που θα αποτυπωθεί σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η ΓΣΕΕ επιθυμεί να καθορίζεται τουλάχιστον από το ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% το 2010, στο 1,2% το 2011 και στο 1% το 2012.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις προτάσεις και παρατηρήσεις και ανέφερε ότι η συζήτηση θα προχωρήσει περαιτέρω με τους υπουργούς, ενώ σημείωσε πως δεν ισχύουν όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες για πάγωμα μισθών με νομοθετική ρύθμιση.

Προς πρώτη συμφωνία αύξησης αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση μισθών της τάξης του 1% προτίθενται να συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων με τα σωματεία των εργαζομένων στο ελληνικό εμπόριο, προχωρώντας στην υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε την Πέμπτη πως η σύμβαση θα έχει ισχύ τουλάχιστον δύο ετών. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αύξησης αμοιβών, στον ιδιωτικό τομέα, εν μέσω πιέσεων για τριετές «πάγωμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα