Ανακάμπτει το δολάριο

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2002 12:32
UPD:12:35

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται έναντι των βασικών του ανταγωνιστών το αμερικανικό νόμισμα κατά τις σημερινές συναλλαγές παρά τη χθεσινή υποχώρηση των μετοχικών τιμών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γιεν αποδίδεται στις δηλώσεις του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, εάν συνεχιστεί η «αφύσικη», όπως τη χαρακτήρισε, ανοδική πορεία του εγχώριου νομίσματος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου αντανακλά την εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας και όχι τη δυναμική της ιαπωνικής.

Στις 12:19' (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το αμερικανικό νόμισμα ισοδυναμούσε με 119,36 γιεν έναντι 119,1 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος χάνει σήμερα και το ευρώ εν μέσω έντονων ανησυχιών για την πορεία της γερμανικής οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/12/258992.htm . Αυτή την ώρα, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει διαμορφωθεί στα 1,0139 δολάρια από 1,0171 δολάρια χθες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) η ανακοίνωση του δείκτη οικονομικών προσδοκιών που καταρτίζει το γερμανικό ίδρυμα ZEW. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων, ο εν λόγω δείκτης σημείωσε περαιτέρω πτώση το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 20 μονάδες από 23,4 τον Οκτώβριο.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι, εάν επαληθευθεί η παραπάνω πρόβλεψη, το ενιαίο νόμισμα ενδεχομένως να ενισχυθεί, καθώς θα αυξηθούν οι πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, στην επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, στις 5 Δεκεμβρίου.

«Κατά την άποψή μας, μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε, εάν τα σημερινά στοιχεία δείξουν περαιτέρω εξασθένηση της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε στους Financial Times αναλυτής της Commerzbank.

Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας ενισχύεται και από τη σημερινή εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Οτμαρ Ίσιγκ, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη αναμένεται να αποκλιμακωθούν στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται ότι η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα τα οποία η ΕΚΤ θεωρεί ενδεδειγμένα αποτελεί το βασικό παράγοντα που αποτρέπει την άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα