ΥΠΟΙΚ: Εντός των στόχων ο κρατικός προϋπολογισμός

Δεν εξετάζεται η λήψη νέων μέτρων
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 13:09
UPD:15:48

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 8,1% εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός ήταν εντός των στόχων το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. «Τέλος πια με την τρομολαγνία ... να σταματήσει να περνά η φοβία στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ηρεμήσουν και να έχουν σιγουριά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Εντός των στόχων ο κρατικός προϋπολογισμός

Γ. Παπακωνσταντίνου: Εντός των στόχων ο κρατικός προϋπολογισμός

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,1% το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει περαιτέρω έσοδα το β΄ εξάμηνο κατά 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), λόγω είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εσόδων, τον Σεπτέμβριο θα δοθεί το νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου. Όσον αφορά στις δαπάνες και στο πλαίσιο της περαιτέρω περικοπής τους, τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρίες των ορκωτών λογιστών θα μπουν πιλοτικά σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προειδοποίησε πάντως ότι παραμένουν οι κίνδυνοι όσον αφορά τους στόχους για τα έσοδα. Όπως ανέφερε, αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα και συγκεκριμένα την πιθανή καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία και την περιορισμένη ετοιμότητα της δημόσιας διοίκησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών.

Επίσης, αφορά τους ποσοτικούς στόχους, δηλαδή την υστέρηση εσόδων (ΦΠΑ, νομικά πρόσωπα), τις υπερβάσεις δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση (προμήθειες νοσοκομείων, δαπάνες ΟΤΑ, κ.λπ.), το έλλειμμα και το χρέος των ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΣΕ) που θα ενσωματωθεί στο έλλειμμα και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης καθώς και η ασάφεια που υπάρχει ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

«Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε και ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον στόχο μείωσης (του δημοσιονομικού ελλείμματος) στο 8,1% το 2010», δήλωσε ο υπουργός.

Εκτίμησε επίσης πως η πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% είναι «υπερβολικά απαισιόδοξη». «Έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις που μας δείχνουν ότι η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% το χρόνο είναι ίσως υπερβολικά απαισιόδοξη», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές για δανεισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ακόμη ότι το α΄ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα εισρεύσει η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για έλεγχο το κλιμάκιο της τρόικας. Επίσης, διέψευσε ότι έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, γνωστοποίησε πως εάν υπάρξει κόπωση στο "κίνημα των αποδείξεων" θα γίνουν διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις, όπως τα περαιτέρω κίνητρα για μεγαλύτερη μείωση του φόρου για αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή.

Ανέφερε ακόμη ότι εντός της εβδομάδας, εξάλλου, θα ανακοινωθεί η πρώτη ομάδα καταστημάτων που θα κλείσουν λόγω φορολογικών παραβάσεων.

Προανήγγειλε ακόμη την ανακοίνωση το Σεπτέμβριο πακέτου κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων. Διευκρίνισε ότι δεν θα πρόκειται για «παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλών δισ. ευρώ», αλλά για βελτιώσεις με τους υπάρχοντες πόρους (όπως π.χ. το καλύτερο δίκτυο για την φροντίδα παιδιών γονέων που εργάζονται, ή δράσεις για διευκόλυνση των επενδύσεων).

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα τυχερά και τα τεχνικά παιχνίδια σημείωσε πως θα δοθεί προς διαβούλευση τον Ιούλιο, χωρίς να είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν.

Σε ό,τι αφορά τους ημιυπαίθριους απέδωσε σε ασάφεια του νόμου τους πρόσθετους φόρους που ζητούν οι εφορίες από πολίτες που τους δηλώνουν και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει αναδρομική φορολογία, καθώς και πως οι φόροι που βεβαιώθηκαν «θα τεθούν στο αρχείο».

Ρεν: Αβάσιμες φήμες τα περί νέων μέτρων φέτος

Και στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν χαρακτήρισε «αβάσιμες φήμες» τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο επίτροπος προτίθεται να μεταβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου για να ζητήσει μεταξύ άλλων από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010.

«Ο Επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται σε αυτό το στάδιο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και δεν έχει σκοπό να ζητήσει τη λήψη μέτρων» ξεκαθάρισε, ο Αμαντέο Αλταφάζ. Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο εφαρμόζεται ικανοποιητικά και σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αυτό, κατέληξε.

Νο2 σε επικινδυνότητα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Σύμφωνα με έκθεση του CMA DataVision, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βρέθηκαν το δεύτερο τρίμηνο στη δεύτερη θέση της κατάταξης κρατικών τίτλων βάσει κινδύνου βρέθηκαν εξαιτίας της επιδείνωσης του χρέους της χώρας.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονταν στην ένατη θέση της λίστας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου, το κόστος ασφάλισης κρατικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) διογκώθηκε στις 1.003,4 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ανήλθε στο 55,6%.

Στο Νο1 της κατάταξης βρέθηκε η Βενεζουέλα με τα CDS να ανέρχονται στις 1.305,7 μονάδες βάσης και τον κίνδυνο πτώχευσης να διαμορφώνεται στο 58,7%.

Η Ισλανδία και η Αίγυπτος βγήκαν από τη λίστα των δέκα πιο επικίνδυνων χωρών βάση του χρέους τους, ενώ στη λίστα εντάχθηκαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία λόγω της σημαντικής έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα