Γ. Παπανδρέου: Μνημόσυνο της πολιτικής της ΝΔ το Μνημόνιο

Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 18:51
UPD:19:03
A- A A+

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ ασκεί ο Πρωθυπουργός, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με αφορμή τη στρατηγική απαλλαγής από το Μνημόνιο που έχει εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς.

«Το Μνημόνιο είναι το μνημόσυνο της πολιτικής που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Είναι η ταφόπλακα σε όλα αρνητικά που ανέδειξε η ΝΔ: την αδιαφάνεια, την ιδιοτέλεια και ιδιοποίηση του δημόσιου χρήματος, την αναξιοκρατία και πελατειακή διοίκηση από ημετέρους και κολλητούς. Αυτά καλείται να αποκηρύξει η ΝΔ, αντί να τα δικαιολογεί και να τα καλύπτει», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «το στοίχημα είναι να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα» και όπως λέει δεν βλέπει «τη ΝΔ διατεθειμένη να βοηθήσει, όταν καταψηφίζει νομοσχέδια που φέρνουν αξιοκρατία, αλλάζουν το διοικητικό μοντέλο ή και σώζουν τη χώρα από τη χρεοκοπία».

Ερωτηθείς σχετικά με το χαρακτηρισμό «περιπλανώμενος ταξιδιώτης» που του απέδωσε ο κ. Σαμαράς, παρατήρησε: «αν είμαι εγώ αναγκασμένος να περιπλανώμαι ανά τον κόσμο υπερασπιζόμενος την Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι παραπλανάται όποιος θεωρεί ότι σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης είναι να περιορίζεις τις πρωτοβουλίες σου μεταξύ Ραφήνας και Μαξίμου».

Κατηγορεί επίσης τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι παρά τις επανειλημμένες του εκκλήσεις, ποτέ δεν έδωσε καθαρή εικόνα της πραγματικότητας.

Ο κ. Παπανδρέου στρέφει τα βέλη του και κατά της Αριστεράς . «Θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να σώσω τη χώρα μου και όχι να αποδεχθώ αμαχητί τη χρεοκοπία της», επισημαίνει απαντώντας στις επικρίσεις της Αριστεράς ότι είναι «πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης λόγω Μνημονίου και ΔΝΤ».

Αναφερόμενος μάλιστα στο ΚΚΕ, τονίζει ότι η στάση των συνδικαλιστών του κόμματος στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, της κοινωνίας, της ίδιας της χώρας.

«Οι μόνοι που δεν βοηθιούνται από τέτοιες συμπεριφορές είναι οι εργαζόμενοι. Κατανοώ τη διάθεσή τους να γίνει η επανάσταση ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά όχι και να το πληρώσει ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «έχει επωμιστεί ιστορικές ευθύνες και ανταποκρίνεται στην εθνική αυτή πρόκληση με εντυπωσιακή συνοχή και βούληση» και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να «συγχέουμε τις εύλογες και καλοδεχούμενες παρατηρήσεις με τη διάλυση. Μην ποινικοποιούμε τον διάλογο που για εμάς είναι οξυγόνο».

«Λειτουργούμε όλοι σε συνθήκες πρωτόγνωρης πίεσης, λαμβάνουμε ιστορικές αποφάσεις που ανταποκρίνονται στην έκτακτη ανάγκη που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Και τριβές και λάθη και παρεξηγήσεις θα γίνουν. Αυτό δεν αλλάζει τη συνολική μας πορεία που είναι σταθερή και μας ενώνει όλους», συμπληρώνει ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πτώση που εμφανίζουν τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα του κόμματος της «αδιευκρίνιστης ψήφου», παρατηρεί ότι «είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει απογοητευθεί βαθιά ο Έλληνας πολίτης από ένα πολιτικό σύστημα που θεωρεί ότι τον πρόδωσε. Και είναι υγιές ότι ζητεί την αλλαγή. Και αυτή την εντολή λάβαμε και υλοποιούμε με σκληρή σύγκρουση απέναντι σε αντιλήψεις και συμφέροντα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή