«Μετωπική» και για το ασφαλιστικό του Δημοσίου

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 22:12
UPD:22:13

Εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει «περιμένετε για το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές μας» και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για βίαιες ανατροπές και κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

«Αισθανόμαστε απόλυτα καλά απέναντι στους ψηφοφόρους μας. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες θα κριθούμε βεβαίως από τον ελληνικό λαό χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Δεν κινούμαστε με γνώμονα το που μας βρίσκουν κάθε μέρα οι δημοσκοπήσεις. Περιμένετε για το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές μας», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, αλλά και στα σενάρια για μη στήριξή του από κυβερνητικούς βουλευτές.

Αντικρούοντας τις αιτιάσεις περί αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι είχε τονίσει εξ αρχής την ανάγκη για βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

«Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι πράγματι πιο δύσκολο και πιο σκληρό από αυτό που θα επιθυμούσαμε να καταθέσουμε, που θα είχε μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. Δεν το μπορέσαμε όμως γιατί είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον πολύ ασφυκτικό. Όμως η βασική μας δέσμευση να μην καταρρεύσει ισχύει», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Έχουμε συμμορφωθεί σε όλες σχεδόν τις διατάξεις. Εμμένουμε στη θέση μας».

Υποστήριξε ακόμη ότι περισσεύει η υποκρισία από πολλές πτέρυγες της Βουλής και τόνισε ότι «πολύ λένε για βίαιες ανατροπές. Πράγματι ορισμένες είναι. Όμως ακόμα πιο βίαιο είναι να έχεις οδηγήσει τις δαπάνες του ασφαλιστικού εδώ που είναι σήμερα. Αυτό και αν είναι ανατροπή, το να πεις ότι δεν έχεις να πληρώσεις τις συντάξεις».

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι «μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε σε πόσα χρόνια θα γίνουν οι αλλαγές. Όσοι επιλέγουν τη λογική να κρύψουμε βαθιά το κεφάλι στην άμμο, να καταγγείλουμε αυτά που κάνει η κυβέρνηση και να πάμε παραπέρα, ότι αυτό θα τους προσφέρει ψήφους, είναι βαθιά νυκτωμένοι. Γιατί ο κόσμος πονάει, οργίζεται αλλά καταλαβαίνει ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα».

«Μνημείο απατεωνιάς» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ΝΔ, διά του εισηγητή της Νίκου Λέγκα, κάνοντας επίσης λόγο για «γκεμπελικές μεθόδους εκφοβισμού της κυβέρνησης προς τους βουλευτές της».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος μίλησε για «οδοστρωτήρα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ φεύγει από το προεκλογικό του σύνθημα, ''λεφτά υπάρχουν'' και πάει στο σύνθημα ''χρόνια για σύνταξη υπάρχουν''».

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «και τα δύο ασφαλιστικά νομοσχέδια τα διακρίνει η υπονόμευση και ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού. Είναι μια κουρελού πολλών ρυθμίσεων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα