Ανέκαμψαν Ν.Υ. και Ευρώπη

Ωθηση από τα θετικά εταιρικά νέα
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:38

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ τροχιά επέστρεψε χθες η Wall Street με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της να παρουσιάζουν άνοδο, χάρη στα ενθαρρυντικά σχόλια για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από αξιωματούχο της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Την αγορά στήριξαν επίσης και τα θετικά νέα από τον εταιρικό τομέα, περιλαμβανομένης της ανακοίνωσης από τη Cisco Systems ότι οι παραγγελίες της έχουν αυξηθεί από το Σεπτέμβριο. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Philip Morris, η οποία έχασε περισσότερο από 9% της αξίας της, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι μπορεί να μην επιβεβαιώσει τις προβλέψεις της για το 2003 εξαιτίας του χαμηλού όγκου πωλήσεων στην εγχώρια αγορά της.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 27,05 μονάδες, ποσοστό 0,32%, φθάνοντας στις 8.386,00 μονάδες. Με άνοδο 30,37 μονάδων, ποσοστό 2,30%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.349,56 μονάδες.

Σε θετική περιοχή επέστρεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντανακλώντας το κλίμα αισιοδοξίας που δημιούργησε στους επενδυτικούς κύκλους η είδηση για τα αυξημένα κέρδη της Vodafone, αν και οι αγορές παρέμειναν γενικά επιφυλακτικές εν μέσω φόβων για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο γερμανικός όμιλος χημικών Bayer ώθησε τον τομέα σε ψηλότερα επίπεδα εν μέσω αισιοδοξίας πως θα βρει συνεταίρο για το τμήμα φαρμάκων, ενώ στους κερδισμένους ήταν και ο τομέας λιανικής αντανακλώντας την άνοδο της μετοχής του ομίλου Hennes & Mauritz AB.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,3% και 0,6% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει ξανά το φράγμα των 900 μονάδων.

Η μετοχή της Vodafone εκτινάχθηκε 12,7% ψηλότερα, ενώ ο δείκτης τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά 5,4%, παρασύροντας τις μετοχές των Orange (+5,8%), Telefonica Moviles (+4,5%).

Επίσης ξεχώρισαν οι μετοχές των Nokia (+3,2%), Ericsson (+10,1%), Alcatel (+8,3%), AXA (-2,8%).

Οι μετοχές του τομέα ενέργειας ενισχύθηκαν ελαφρώς, ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου έπειτα από την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να απορρίψει το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αφοπλισμό της χώρας.

Χρηματιστηριακές εταιρείες ανακοίνωσαν πως θα συμβουλέψουν τους πελάτες τους να τηρήσουν επιφυλακτική στάση μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα