ΥΠΟΙΚ: Επιστροφή στις αγορές ομολόγων το 2011

Αισιοδοξία για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 14:21
UPD:15:35

«Στόχος μας είναι να κλείσουμε το έτος με τριπλά καλά νέα: Μια προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, η οποία είναι πειστική και εντός των στόχων, μια προσπάθεια για διαρθρωτική μεταρρύθμιση, η οποία είναι πειστική και απόλυτα επιτυχής, και ένα ποσοστό ανάπτυξης καλύτερο του αναμενόμενου», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011 μετά από μια ηπιότερη του αναμενόμενου ύφεση φέτος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας ότι προχωρούν εντός του προγράμματος οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Στόχος μας είναι να κλείσουμε το έτος με τριπλά καλά νέα: Μια προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, η οποία είναι πειστική και εντός των στόχων, μια προσπάθεια για διαρθρωτική μεταρρύθμιση, η οποία είναι πειστική και απόλυτα επιτυχής, και ένα ποσοστό ανάπτυξης καλύτερο του αναμενόμενου», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αυτά τα τρία πιστεύω ότι θα αλλάξουν την αντίληψη, θα πείσουν αυτούς που δυσκολεύονται να πειστούν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο και θα κάνουν ευκολότερη κάποια στιγμή το 2011 την επιστροφή στις αγορές», συμπλήρωσε.

Προειδοποίησε πάντως ότι οι προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης χρέους εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους, κυρίως όσον αφορά στις υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει ακούραστα την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης χρέους, τονίζοντας: «Όπως συχνά έχω πει, η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στο τραπέζι. Αυτό στο οποίο εστιάζουμε είναι η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος».

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αποδίδουν και δεν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούνται οι κίνδυνοι.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές. Κάλεσε πάντως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε συνεργασίες προκειμένου να θωρακιστούν έναντι της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στην επικείμενη δημοπρασία έντοκων γραμματίων του δημοσίου ώστε να καλυφθεί η λήξη αντίστοιχων παλαιότερων τίτλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως στόχος είναι άντληση ποσού ελαφρώς υψηλότερου των 4 δισ. ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να προσπαθούμε να αντλήσουμε περισσότερα ... Δεν σκοπεύουμε να στείλουμε κάποιο μήνυμα. Οπότε, θα είναι μια απλή μηχανική άσκηση» σημείωσε.

Πάντως, επισήμανε ότι η επιτυχής έκδοση ισπανικών ομολόγων την Τρίτη, η οποία προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, αποτέλεσε ενθαρρυντική εξέλιξη.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ παράλληλα διέψευσε δημοσιεύματα για επέκταση της έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και πέραν του 2013.

Για τον τουρισμό σημείωσε πως αναμένεται να εμφανίσει έσοδα μειωμένα κατά 10-15% φέτος, εντός των προβλέψεων της αγοράς.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Βουλή θα το υπερψηφίσει και ότι οι όποιες προσφυγές δεν θα θέσουν εμπόδια στην εφαρμογή τους.

Τρισέ: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε από την πλευρά του ρεαλιστικό το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας και εκτίμησε πως αποτελεί μια καλή βάση για την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα.

«Βλέποντας μπροστά, το οικονομικό και χρηματοοικονομικό πρόγραμμα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση... αντιπροσωπεύει μια στέρεη βάση για μια πιο θετική προοπτική», αναφέρει σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή Ιωάννη Τσουκαλά.

«Το πρόγραμμα βασίζεται σε ρεαλιστικές μακροοικονομικές υποθέσεις και, επιπρόσθετα των απαραίτητων περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, περιλαμβάνει μια πολύ αυστηρή και αναλυτική ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνει στην επιστολή του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, μεσοπρόθεσμα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η επιστροφή στην δημοσιονομική βιωσιμότητα θα συμβάλουν στην στήριξη της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα