Η σοβαρή και δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επείπεδο, η διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και ελέγχων σε συστήματα όπως τα χρηματιοπιστωτικά είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, οι αναγκαίες προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση.
Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Πόρο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του «Συμποσίου της Σύμης», ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «για να βγούμε από τη σημερινή κρίση και ύφεση είναι απαραίτητες οι επενδύσεις».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι «τα αίτια της κρίσης δεν είναι τα συστήματα πρόνοιας, αλλά είναι η μεγάλη αδιαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια λίγων».
Στάθηκε δε στις προτάσεις της επιτροπής Στίγκλιτς, οι οποίες, όπως είπε, συζητούνται σε διεθνές επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα το G20. Μεταξύ των προτάσεων είναι η πρόταση για φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Νωρίς το βράδυ αρχίζουν οι εργασίες του 13ου Συμποσίου της Σύμης, με τη συμμετοχή 25 διεθνών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν ¶στον, ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, η πρώην υποψήφια Πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κ.ά. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο κ. Παπανδρέου.
«Οι γνωστές θέσεις και προτάσεις του πρωθυπουργού για την κρίση αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα και αξεπέραστα είναι τα αδιέξοδα που έχουν οι υποστηρικτές του γερασμένου καπιταλισμού είτε ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατία είτε στους φιλελεύθερους και πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική τους για το λαό. Το βάρβαρο μνημόνιο είναι ενδεικτικό», παρατηρεί το ΚΚΕ.
«Και στο θέμα της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου παίρνει καλό βαθμό», σχολιάζει ο ΛΑΟΣ και συμπληρώνει: «Εκεί που υστερεί είναι στην πράξη. Σε 2 μήνες συμπληρώνει έναν χρόνο στην εξουσία και δεν έχει γίνει καμία σοβαρή επένδυση. Προφανώς κάποιοι στο πρόσωπο τόσο του απελθόντος κ. Καραμανλή, όσο και του κ. Παπανδρέου, δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα».