Συμφωνία ΕΕ – BΑΤ κατά του παράνομου εμπορίου καπνού

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 13:32
UPD:13:33

Τη σύναψη πολυετούς συμφωνίας συνεργασίας με την British American Tobacco (BAT) για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νομικά δεσμευτική συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία της καπνοβιομηχανίας με την υπηρεσία OLAF της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης, καθώς και με τις αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών, ώστε να συμβάλει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παραποίησης/απομίμησης τσιγάρων.

Η συμφωνία θεσπίζει ρήτρες και διαδικασίες για τη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, που θα επιτρέψουν στις αρχές επιβολής του νόμου να αναλάβουν αποτελεσματικότερη δράση κατά των εγκληματιών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών από την ΒΑΤ στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 200 εκατ. δολ. (134 εκατ. ευρώ) για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η σύναψη της συμφωνίας αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στις προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, που στερεί από την ΕΕ και τα κράτη μέλη δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε με δήλωσή του πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συνεργασία «θα συμβάλει στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και θα ενισχύσει στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου και της απομίμησης των τσιγάρων».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, κάθε χρόνο, η ΕΕ και τα κράτη μέλη χάνουν μέχρι και 10 δισ. ευρώ σε διαφυγόντες φόρους από την απομίμηση και τα λαθραία προϊόντα καπνού. Η παραποίηση σε συνδυασμό με άλλες μορφές λαθρεμπορίου, δημιουργούν μία παράλληλη παράνομη αλυσίδα εφοδιασμού, που υπονομεύει τα νόμιμα δίκτυα διανομής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα