Οι τελευταίες πρόσφατες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του κλάδου παρουσιάζονται στην έβδομη έκδοση της κλαδικής μελέτης «Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές» της ICAP Group:
Η χρήση προσωπικών υπολογιστών & servers αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων της πληροφορικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πληθώρα των εφαρμογών τους τείνει να τους καταστήσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Στον τομέα εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εισαγωγές και τη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν αναπτύξει δραστηριότητα και σε άλλους τομείς του ευρύτερου κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) όπως τις τηλεπικοινωνίες, το λογισμικό, τις υπηρεσίες πληροφορικής, τον εξοπλισμό γραφείου κλπ.
Η συνολική εγχώρια αγορά προσωπικών υπολογιστών & servers ακολούθησε ανοδική πορεία το χρονικό διάστημα 1995-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 17,9%. Το συνολικό μέγεθος της εξεταζό¬μενης αγοράς καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις κατηγορίες desktop και φορητών υπολογιστών. Οι υπολογιστές Desktop κά¬λυψαν περίπου το 40% της συνολικής αγοράς, οι φορητοί υπολογιστές το 58%, ενώ οι servers κάλυψαν μόλις το 2,6% της συνολικής αγοράς προσωπικών υπολογιστών κατά το 2009.
Η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλά μεγέθη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο βαθμός συγκέντρωσης είναι υψηλός καθώς πέντε εταιρείες ελέγχουν περίπου το 72% της αγοράς των φορητών Η/Υ, ενώ εννέα εταιρείες καλύπτουν το 63% της αγοράς των desktop. Το γεγονός αυτό καθιστά εντονότερο τον ανταγωνισμό, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα μερίδιά τους με κάθε τρόπο (πχ. ανανεώνοντας συχνά την γκάμα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, ενισχύοντας το εμπορικό τους σήμα και τη φήμη που το συνοδεύει, εστιάζοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, διευρύνοντας το δίκτυο καταστημάτων τους, κ.α.).
Ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της τεχνολογίας ο δε ρυθμός ανάπτυξής του καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο που συντελείται σε διεθνές επίπεδο. Όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, η διάθεση νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών με αυξημένη λειτουργικότητα, πολλαπλές εφαρμογές και μικρότερες διαστάσεις, σε συνδυασμό με αντίστοιχη συρρίκνωση κόστους, δημιουργούν προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση στο μέλλον.
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων εισαγωγής και συναρμολόγησης ηλεκτρονικών υπολογιστών βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Παράλληλα, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός 30 επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2007 και 2008. Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους περιορίστηκε σε 13,97% από 14,78% το 2007. Τόσο το περιθώριο λειτουργικού κέρδους όσο και το περιθώριο καθαρού κέρδους παρουσίασαν επιδείνωση, ενώ και τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 24,8% το 2008.