Τα επόμενα βήματα

Την επόμενη εβδομάδα οι σύμβουλοι για την αποτίμηση της συμμετοχής σε ΤΤ - ΑΤΕ
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010 12:20
UPD:14:53

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στον ορισμό συμβούλων, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο αρμόδιους παράγοντες, θα ζητηθεί η υποβολή προτάσεων σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες. Για παράδειγμα, μπορεί να προταθούν ανά περίπτωση, συγχώνευση, πώληση μεριδίου, πώληση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου ή διεθνής διαγωνισμός.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι πιθανόν η όλη διαδικασία να "αποκρυσταλλωθεί" προς το Σεπτέμβριο.

Συναντήσεις Παπακωνσταντίνου με διοικητές ΤτΕ και ΑΤΕ

Την Παρασκευή, μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε συνάντηση με του διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αγροτικής, Γ. Προβόπουλο και Θ. Πανταλάκη αντίστοιχα.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση με τον κ. Πανταλάκη έγινε μία παρουσίαση της συνολικής πορείας της ΑΤΕ, ενώ η συζήτηση με τον κ. Προβόπουλο εστίαστηκε σε τεχνικά, κυρίως, θέματα, δηλ. για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία συγχώνευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της ΑΤΕ είπε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ευγενικά (στην πρόταση) και χωρίς να θίξει κανέναν, γιατί το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο».

Στη συνάντηση εξάλλου με τον κ. Προβόπουλο τέθηκε και το θέμα των stress tests των τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιούνται στις 23 Ιουλίου.

Στη Διυπουργική Αποκρατικοποιήσεων

Στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται η σύγκληση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, εντός των ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η πρόταση της Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη «Ναυτεμπορικής», θα αποφασιστεί η διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη των συμβούλων, οι οποίοι και θα αξιολογήσουν ενδελεχώς την πρόταση εξαγοράς ΑΤΕBank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι σύμβουλοι ενδέχεται μάλιστα να επιδιώξουν την αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος από την Πειραιώς και να διερευνήσουν την αγορά για την προσφορά ενδεχομένως καλύτερου τιμήματος.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, και με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Σε κάθε περίπτωση εξέφραζαν την έντονη ικανοποίησή τους για την πρόταση, που έρχεται να αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη της χώρας, εφόσον τελικά ευοδωθεί, αλλά και για τη δημιουργία θετικού κλίματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την ελληνική οικονομία, ενώ δεν αποκλείουν να πλαισιωθεί και από άλλες αντίστοιχες κινήσεις, με άλλες εταιρείες του Δημοσίου που τελούν υπό αποκρατικοποίηση.

Συνάντηση Κατσέλη με το Σύλλογο Εργαζομένων του Τ.Τ.

Την Παρασκευή τέλος, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, είχε συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μετά από αίτημα των τελευταίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την κ. Κατσέλη για τη θέση του ΤΤ στην ελληνική αγορά και διατύπωσαν τη θέση τους για την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Από την πλευρά της η υπουργός συνέστησε στους εργαζομένους νηφαλιότητα, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της με όρους διαφάνειας και με γνώμονα τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών στις οποίες συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα