Όλο το ν/σ για το ασφαλιστικό του Δημοσίου

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010 12:48
UPD:13:02

Συνημμένο το πλήρες κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία μετά από δύο ονομαστικές ψηφοφορίες, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, χωρίς να υπάρξουν διαρροές.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 156 βουλευτές, το καταψήφισαν 128 και υπήρξε και ένα παρών. Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε δικαιολογημένα, λόγω σοβαρού οικογενειακού ζητήματος, ο βουλευτής Λ. Γρηγοράκος. Η ομοθυμία του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε όμως μόνο στην ψηφοφορία διότι κατά τη συζήτηση καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις συμπολιτευόμενων βουλευτών οι οποίοι έκαναν λόγο για σκληρά και άδικα μέτρα και πέτυχαν μάλιστα βελτιώσεις από πλευράς της κυβέρνησης μέχρι και την τελευταία στιγμή. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ¶μυνας Ευαγ. Βενιζέλος έκανε χθες δεκτή τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα αγοράς πλασματικού χρόνου τριών ετών σε ένστολους που έχουν προσληφθεί σε μεγάλη ηλικία.

Η κυβέρνηση διά των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας, Ανδρ. Λοβέρδου παραδέχτηκε ότι ορισμένα από τα μέτρα είναι σκληρά ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Επανέλαβαν δε ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις αλλά όχι και κάθε έλλειμμα που προκύπτει στα επικουρικά ταμεία. Στην αντίπερα όχθη η ΝΔ, διά του αρμόδιου τομεάρχη Γ. Βρούτση, επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο είναι επαχθές και κοινωνικά άδικο και προέβλεψε ότι θα οδηγήσει σε διάλυση του κοινωνικού ιστού. Σκληρή κριτική στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση άσκησαν όμως και τα τρία μικρότερα κόμματα της Βουλής, με το ΚΚΕ να κάνει λόγο για κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεκαετιών και τον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο απέσπασε την ψήφο των «εκβιαζόμενων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ» χωρίς να έχει όμως την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Εν τω μεταξύ έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και τους ισχυρισμούς περί συμμετοχής του ΚΚΕ στην εταιρεία Γερμανός. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι, παρά τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη, δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του και ισχυρίστηκε ότι αν γίνει ποτέ τέτοιος έλεγχος «θα γελάσει κάθε πικραμένος». Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ¶γ. Τζέκης χαρακτήρισε προβοκατόρικο τον λόγο του κ. Καρατζαφέρη και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δέχεται μεν ελέγχους αλλά δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών που συνεισφέρουν οικονομικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα