Στο ναδίρ 19 ετών παρέμεινε ο Nikkei

Κατακρημνίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2002 10:20
UPD:10:25

ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΣ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών παρέμεινε και σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο.

Συγκεκριμένα, ο Nikkei έκλεισε στις 8.303,3 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1983, σημειώνοντας πτώση κατά 1,60% ή 135,13 μονάδες. Οι συνολικές του απώλειες από τις 8 Νοεμβρίου φθάνουν το 4,46%. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,50% και διαμορφώθηκε στις 823,89.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών μετά από δημοσίευμα των βρετανικών Times, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων της Ιαπωνίας, Χιρόσι Οκούντα, δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κρατικοποιήσει τουλάχιστον μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τον επόμενο μήνα.

Εκπρόσωπος της εν λόγω ομοσπονδίας, η οποία προέκυψε στα τέλη του Μαϊου από τη συγχώνευση δύο εκ των μεγαλυτέρων επιχειρηματικών ενώσεων της Ιαπωνίας, διέψευσε το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

«Ανεξάρτητα από το εάν το άρθρο είναι αληθές ή όχι, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών. Το δημοσίευμα τους πρόσφερε μία ακόμη δικαιολογία, για να προβούν σε πωλήσεις», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στέλεχος στην UFJ Tsubasa Securities.

Οι μετοχές της UFJ Holdings και της Mizuho Holdings υποχώρησαν κατά 15,15% και 14,07% αντιστοίχως οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών σε πτώση 4,05%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, από τότε δηλαδή που ο Χέιζο Τακενάκα ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών Υπηρεσιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/03/249215.htm , ο παραπάνω δείκτης έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του. Στο ίδιο διάστημα, οι μετοχές της UFJ Holdings έχουν καταγράψει συνολικές απώλειες της τάξεως του 65%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα