ΥΠΟΙΚ: Καμία συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς
Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010 12:03
UPD:18:41

Η πρόταση που δέχθηκε το Δημόσιο από την Τράπεζα Περαιώς, είναι δική της πρωτοβουλία και δεν ήρθε σε συνέχεια κυβερνητικής πρόσκλησης, σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ως εκ τούτου, αναφέρει, «είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μία συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης».

Δεν υπάρχει συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι, ξεκαθαρίζει και δηλώνει πως η πρόταση θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Όσον αφορά τη γενικότερη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών, ο κ.Παπακωνσταντίνου τονίζει πως «η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δεν σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο, με τον οποίο λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στις καλές εποχές», και επαναλαμβάνει τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού ότι «οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα «τεστ αντοχής», ο κ. Παπακωνσταντίνου διατυπώνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests». Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση».

Αναφερόμενος στην κρίση, τονίζει ότι τα πρώτα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι η ύφεση είναι πιο μικρή και αποκαλύπτει ότι το φθινόπωρο θα έρθουν τα νέα μέτρα στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, ενώ τα μέτρα που ήδη έχουν προβλεφθεί για το 2011 θα περιληφθούν στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο».

Ερωτηθείς για το πότε θα ξαναβγεί η χώρα στις αγορές για να δανειστεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι αυτό θα καθοριστεί από την πρόοδο που σημειώνουμε και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η οικονομία, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Αυτό που έχει πλέον σημασία», σημειώνει, «δεν είναι μόνο να βγούμε στις αγορές, αλλά και με τι όρους θα βγούμε. Η πρόοδος που σημειώνουμε έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών. Το πρώτο εξάμηνο δείχνει μείωση του ελλείμματος κατά 46%, ενώ το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών προχωρεί με ταχύτητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει».

Όσον αφορά το ζήτημα της φοροδιαφυγής και τη λειτουργία του μηχανισμού είσπραξης των οφειλομένων, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «γίνεται πολύ συστηματική δουλειά». Ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας του μέσου της «διασταύρωσης στοιχείων», γνωστοποιεί ότι έχουν σταλεί στα ταμεία της Εφορίας περί τους 230 από τους 989 μεγαλοοφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, που χρωστούν 7 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι αν κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία της 20ης Ιουλίου που τους έχει δοθεί, θα κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρυσι τέτοιον καιρό, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, απαντούσατε καθημερινά στις ερωτήσεις μας ότι «λεφτά υπάρχουν»… Με ποια φράση απαντάτε σήμερα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δεν με ακούσατε ποτέ να λέω ότι τα λεφτά υπάρχουν κρυμμένα σε ένα σεντούκι σε κάποιο μυστικό υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών. Με ακούσατε όμως να λέω, όπως και ο Πρωθυπουργός ότι λεφτά μπορούν να βρεθούν στην πάταξη της δημόσιας σπατάλης και στη λειτουργία ενός πιο αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και στην κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών. Αυτά είναι μέτωπα που έχουμε ανοίξει. Οι δαπάνες εκτός μισθοδοσίας του δημοσίου έχουν μειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010 από 20% έως και 57%, οι φορολογικές διασταυρώσεις και οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ έχουν πολλαπλασιαστεί και αποδίδουν, ο νέος φορολογικός νόμος μείωσε την επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες και αύξησε τη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα και στις μεγάλες περιουσίες, ενώ έκλεισε παράθυρα φοροαποφυγής μέσω ομίλων και offshore εταιριών. Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις και μέτρα που θα θέλαμε να αποφύγουμε εξαιτίας της απίστευτα δύσκολης κατάστασης που βρέθηκε η οικονομία. Αλλά μετά από μια σοβαρή και δύσκολη προσπάθεια εννέα μηνών μπορώ πλέον να είμαι ακόμη πιο αισιόδοξος ότι όχι μόνο θα βρεθούν τα λεφτά, αλλά και μόλις βγούμε από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση θα έχουμε εξασφαλίσει ότι τα λεφτά δεν θα ξαναπάνε στις μαύρες τρύπες αλλά εκεί που πρέπει: σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο για τις συγχωνεύσεις Τραπεζών; Πότε; Και γιατί;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, την οποία ανοιχτά ενθαρρύνουμε, είναι κατά βάση απόφαση των ίδιων των τραπεζών. Στο νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την κρίση και οι Ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν τη θέση και το ρόλο τους, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μεγαλύτερα σχήματα, διεθνή επέκταση και οικονομίες κλίμακας. Η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δεν σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο που λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στις καλές εποχές. Όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε ήδη μια πρόταση από τον κ. Σάλλα για πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στο ΤΤ και την ΑΤΕ, θα γίνει δεκτή;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως ξέρετε έχουμε ενθαρρύνει να γίνουν στρατηγικές κινήσεις στο χώρο των τραπεζών. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι η πρόταση που δέχτηκε το Δημόσιο από την Τράπεζα Πειραιώς είναι δική της πρωτοβουλία. Δεν ήρθε σε συνέχεια μιας δικής μας πρόσκλησης για τις συγκεκριμένες τράπεζες. Και ούτε προφανώς υπάρχει κάποια συμφωνία – πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Η πρόταση αυτή όπως και οποιαδήποτε άλλη έρθει θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μια συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης. Κριτήρια πάντα είναι η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, η βιωσιμότητα των τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει ως μέτοχος το δημόσιο, η διαφύλαξη ενός δημόσιου πυλώνα στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και η ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πληροφορίες λένε ότι από τα stress tests των τραπεζών δεν αποκλείεται το σενάριο της χρεοκοπίας… Κινδυνέυουν και ελληνικές τράπεζες;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα stress tests έχουν ως στόχο να δοκιμάσουν τις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες και κινδύνους. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests, αλλά σε κάθε περίπτωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε, κατά την άποψή σας, η χώρα θα καταφέρει να βγει στην αγορά με «ψηλά το κεφάλι» και να δανειστεί;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό θα καθοριστεί από την πρόοδο που σημειώνουμε και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η οικονομία, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών – γιατί αυτό που έχει πλέον σημασία δεν είναι μόνο να βγούμε στις αγορές αλλά και με τι όρους θα βγούμε. Η πρόοδος που σημειώνουμε έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών. Το πρώτο εξάμηνο δείχνει μείωση του ελλείμματος κατά 46% ενώ το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών προχωρά με ταχύτητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σώζεται η κατάσταση χωρίς ανάπτυξη; Είναι τεράστια η καθυστέρηση- κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας…

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να ανακάμψει σε μία χώρα με τόσο μεγάλες δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να δανειστεί. Με το μηχανισμό στήριξης, τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς, με την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Οικονομίας, αλλά και άλλα Υπουργεία και κυρίως με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα μας θεωρώ η ανάκαμψη της ανάπτυξης δεν θα αργήσει. Ήδη τα πρώτα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι πιο μικρή από αυτή που αναμενόταν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται ότι στην ΕΘΕΛ, δεν υπάρχει σάλιο- όπως θα έλεγε και ο κ. Λοβέρδος. Τι προτείνετε ως Υπουργός Οικονομικών;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις επιχειρήσεων και οργανισμών που παρέχουν δημόσια αγαθά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο εξοικονόμησης και αποτελεσματικής λειτουργίας. Η αυτονόητη επιλογή μας να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρα μιας σειράς υπηρεσιών δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη και αυτό μιας τεράστιας σπατάλης. Στην ΕΘΕΛ όπως και σε πολλές άλλες ΔΕΚΟ υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών κινείται ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συνιστά η επίθεση του κ. Ρέππα και η κόντρα σας με τον Υπουργό υποδομών;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχει καμία επίθεση και καμία κόντρα με τον υπουργό υποδομών. Υπάρχει μια συνεργασία σε εξέλιξη για το κρίσιμο θέμα του ΟΣΕ, όπως και για άλλες δράσεις που άπτονται της αρμοδιότητάς του Υπουργείου Υποδομών και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των φορτηγών. Δεν υπάρχει διαφωνία στην Κυβέρνηση ότι ο χώρος των μεταφορών χρειάζεται εξυγίανση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κουνάτε το δάχτυλο στους εργαζόμενους; Προς πια κατεύθυνση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε όλοι απόλυτη επίγνωση ότι στην κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα χρειάστηκε να ζητήσουμε τη συμβολή όλων και ότι αυτό δυσκολεύει τη θέση πολλών συμπολιτών μας. Όμως η προσπάθεια που γίνεται για να ορθοποδήσει η οικονομία μας είναι μια μάχη να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις για τους χιλιάδες ανέργους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός αγοράς και να υπάρξει μια καλύτερη προοπτική για όλους. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πάρει τις αποφάσεις που πήραμε. Το ζήτημα ήταν να μην χρειαστεί να ζήσουν οι πολίτες τα χειρότερα και τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας. Από εκεί και πέρα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το μοντέλο της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης αποκλειστικά από τον δημόσιο τομέα σε βάρος των υπολοίπων εργαζόμενων και της ανάπτυξης έπιασε τα όρια του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν περιθώρια κοινωνικής πολιτικής;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και βέβαια υπάρχουν περιθώρια κοινωνικής πολιτικής. Το κράτος δεν ξοδεύει λίγα χρήματα για κοινωνική πολιτική, αλλά τα χρήματα αυτά σίγουρα δεν φτάνουν το στόχο τους. Για παράδειγμα, οι δείκτες φτώχειας, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεν μειώνονται αρκετά μετά από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και αυτό γιατί η επιδοματική μας πολιτική γίνεται χωρίς στόχευση, η τεράστια αύξηση των δαπανών για συντάξεις δεν σήμαινε άνοδο του επιπέδου ευημερίας όλων των συνταξιούχων γιατί κατά κύριο λόγο κατευθύνθηκαν σε προνομιακές συντάξεις για λίγους, ενώ οι δημόσιες δαπάνες υγείας δεν πάνε απαραίτητα σε υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά σε μεγάλο βαθμό συντηρούν σπατάλες. Γι’ αυτό και ο στόχος μας είναι κατ’ αρχάς η ανακατομή των υπαρχουσών δαπανών από τη σπατάλη σε πολιτικές που μεταφράζονται σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Είναι δεδομένο, ότι με τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών, με την απελευθέρωση πόρων από δραστηριότητες του δημοσίου που δεν εξυπηρετούν πια κανένα και με την ανάκαμψη της οικονομίας μας θα υπάρξει η δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη δαπάνη σε τομείς όπως η υγεία, η πρόνοια και η εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τριετές «πάγωμα» τελικά του βιοτικού επιπέδου ή σε βάθος δεκαετίας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το τριετές «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο δεν σημαίνει πάγωμα του βιοτικού επιπέδου όλης της κοινωνίας. Η συγκράτηση των δαπανών του Δημοσίου γίνεται μαζί με άλλες πολιτικές που έχουν ως άμεσο στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για να υπάρξει ανάπτυξη, να αυξηθεί το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας. Όσο για τον ιδιωτικό τομέα είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Είναι μια συμφωνία υπεύθυνη και ισορροπημένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα ανακοινώσετε το νέο πακέτο μέτρων;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα μέτρα για την επόμενη τριετία έχουν ήδη ανακοινωθεί με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης. Τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, ενώ αυτά που ήδη έχουν προβλεφθεί για το 2011 θα περιληφθούν στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ντόρα Μπακογιάννη και Φ. Κουβέλης: υπάρχουν περιθώρια για την δημιουργία νέων κομμάτων που να μην πλήξουν την κεντροαριστερά σήμερα (την βασική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ);

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ενδυνάμωση το κεντροαριστερού, προοδευτικού χώρου δεν θεωρώ ότι πλήττει το ΠΑΣΟΚ, αλλά σίγουρα ευνοεί την κοινωνία. Συνεπώς βλέπω θετικά το νέο εγχείρημα του Φώτη Κουβέλη. Στα σημερινά κόμματα της αριστεράς κυριαρχεί ο αναχρονισμός και η συντηρητική προσέγγιση, δεν εκφράζονται οραματικά, δεν διατυπώνουν προτάσεις. Όπως και η Νέα Δημοκρατία έτσι και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης δείχνουν να ποντάρουν στην αποτυχία της προσπάθειας που κάνει η χώρα ώστε να επωφεληθούν κομματικά. Ευτυχώς για τη χώρα τα πράγματα σήμερα δείχνουν ότι αυτή η τακτική δεν θα τους βγει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ως «πραξικόπημα» την κίνηση των δικαστικών να μην δεχθούν την απογραφή, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι γενικώς;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν αντιλαμβάνομαι καν τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. Η απογραφή δεν υποβαθμίζει κανενός το ρόλο ή την ουσία του λειτουργήματός του. Όλοι όσοι αμείβονται από το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής χωρίς εξαιρέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλουν να …ξεφύγουν από τα ασφιχτικά πλαισια, λέγοντας ότι «δεν είμαστε κυβέρνηση του μνημονίου, έχουμε δικό μας πρόγραμμα». Τι τους απαντάτε; Γίνεται να εξέλθουμε από την κρίση, με επίκληση του προεκλογικού προγράμματος;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο είναι απόφαση της Κυβέρνησης, που κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο και παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να περιλάβει μέτρα επίπονα για την άμεση ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών, το διαρθρωτικό του σκέλος αποτελεί σχεδόν εξολοκλήρου την εξειδίκευση δικών μας προγραμματικών δεσμεύσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου κατάρτισης και ελέγχου του προϋπολογισμού, τη δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, το νέο φορολογικό πλαίσιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, τη διαμόρφωση ενός νέου βιώσιμου ασφαλιστικού πλαισίου και πολλά άλλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα αναδείξει ο Γ. Παπανδρέου στην ΔΕΘ και στις 3 του Σεπτέμβρη;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα από εδώ και εμπρός. Έχοντας ξεπεράσει τα πιο δύσκολα, το τριετές πρόγραμμα που έχουμε μπροστά τόσο αυτό που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο όσο και αυτό που υλοποιείται εκτός μνημονίου έχουν ως τελικό στόχο μια νέα πορεία ανάπτυξης για τη χώρα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές δυνατότητες τόσο στο πεδίο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης όσο και στο πεδίο της αναδιανομής μέσω ενός αποτελεσματικότερου κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το διακύβευμα για τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ακόμη δεν βλέπουμε να πληρώνουν οι έχοντες και οι κατέχοντες…

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάνετε λάθος. Γίνεται πολύ συστηματική δουλειά στο πεδίο της φοροδιαφυγής και εκτός από τις αλλαγές στην νομοθεσία και την αυστηροποίηση των κυρώσεων, οι διασταυρώσεις στοιχείων έχουν αποδειχτεί ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο. Για παράδειγμα, η πρόσφατη διασταύρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας σε Μύκονο και Σαντορίνη, που συνολικά χρωστούσαν περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ ήδη έχει στείλει στα ταμεία της εφορίας περίπου 230 από τους 989 οφειλέτες, ενώ για πολλούς από αυτούς αν δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία της 20ης Ιουλίου που τους έχει δοθεί θα κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες διασταυρώσεις που τρέχουν από τη ΓΓΠΣ και το ΣΔΟΕ, για ακίνητα, εισοδήματα, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες κ.λπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τις δαπάνες; Υπάρχει γενική αίσθηση ότι ενώ είστε αρκετά αυστηροί με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η Κυβέρνηση δεν είναι αρκετά αυστηρή με τον εαυτό της…

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ήδη τα Υπουργεία κάνουν μεγάλες προσπάθειες να ελέγξουν ένα σύστημα δημοσίων δαπανών που είχε μείνει ανεξέλεγκτο πολλά χρόνια. Ειδικά για τα νοσοκομεία εκπονείται σχέδιο δράσης για να ελεγχθεί και να μειωθεί η τεράστια και αδιαφανής δαπάνη για τις προμήθειες, ώστε να μην ξαναβρεθούμε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει σε επίπεδο Επιτροπής το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης που μεταξύ άλλων προβλέπει από το 2011 την ύπαρξη ανώτατου ορίου στις δαπάνες των υπουργείων και όλων των φορέων του δημοσίου, ο προϋπολογισμός θα μπορεί να αλλάξει μόνο με έγκριση της Βουλής και θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες δημοσιοποίησης κάθε δαπάνης όχι μόνο στο κράτος, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα