Σερβία: Στόχος τα 3 δισ. ευρώ ΑΞΕ το χρόνο

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 11:41

Στόχος της σερβικής κυβέρνησης είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ), συνολικού ύψους τουλάχιστον 3 δισ. δολ. σε ετήσια βάση, δήλωσε η γραμματέας του υπουργείου οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, κα Vesna Arsic, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της περιόδου 2001 – 2009 το αθροιστικό ύψος των ΑΞΕ που έχει προσελκύσει η χώρα προσεγγίζει το επίπεδο των 14,1 δισ. δολ. με αποτέλεσμα η χώρα να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στη σχετική κατάταξη των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

Το μεγαλύτερο μέρος των ΑΞΕ της περιόδου κατευθύνθηκε προς τους κλάδους παροχής υπηρεσιών χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης (τράπεζες, ασφάλειες κ.λπ.), μεταποιητικής βιομηχανίας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και διαχείρισης ακινήτων, ενώ οι κυριότερες χώρες προέλευσης ήταν η Αυστρία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Γερμανία, επεσήμανε η κα Arsic. Το σημαντικότερο επενδυτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Σερβία εντοπίζεται στις συμφωνίες περί ελεύθερου εμπορίου που έχει υπογράψει με τις χώρες της ΕΕ και της CEFTA, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Τουρκία και τις χώρες της EFTA (Ισλανδία, Ελβετία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν).

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων η σερβική κυβέρνηση έχει προβλέψει τη διάθεση σημαντικών πόρων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγχώριων υποδομών και την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων και χρηματοοικονομικών κινήτρων στους επενδυτές, υπογράμμισε η κα Arsic.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα