Ερώτηση ΝΔ στον ΥΠΟΙΚ για τη διαφάνεια στις συναλλαγές των κρατικών ομολόγων

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 20:41

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, με την οποία ερωτά τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου αν «διασφαλίζεται η διαφάνεια των συναλλαγών των κρατικών ομολόγων ή αυτές διενεργούνται σε περιβάλλον που ευνοεί τη χειραγώγηση και τις κερδοσκοπικές κινήσεις;».

Όπως αναφέρει, όλες οι χρηματιστηριακές πράξεις αγοραπωλησίας Μετοχών, Ομολόγων και άλλων Επενδυτικών σχημάτων των θεσμικών Επενδυτών και Ατόμων καταγράφονται στο Αποθετήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έτσι ώστε ουσιαστικά να λειτουργεί ως ένας θεσμός προστασίας των Επενδυτών, διασφαλίζοντας τις ελάχιστες απαραίτητες συνθήκες διαφάνειας. Οι Τράπεζες, ωστόσο, κατ΄ εξαίρεση, εγγράφουν τις πράξεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στη συνέχεια στέλνει τις εγγραφές αυτές και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως σημειώνει, αυτή η αλλαγή τακτικής έγινε σε συνέχεια σχετικής πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία δέχεται τη δοκιμαστική εγγραφή των Τραπεζικών Συναλλαγών σε Ομόλογα ως «Αποθετήριο» (clearing house), αντί της μέχρι πρόσφατα χρησιμοποίησης του Αποθετηρίου του Χρηματιστηρίου. Η πράξη αυτή έγινε στο πλαίσιο της δυνατότητας που παρείχε στην Τράπεζα της Ελλάδος σχετική απόφαση του Ecofin που υιοθετήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πριν τρία χρόνια, υπογραμμίζει επίσης ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Μαρκόπουλος κάνει αναφορά και στην επιμήκυνση του διακανονισμού συναλλαγών κρατικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, αναφέροντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι διαφωνίες της Νομικής Υπηρεσίας της ΤτΕ και έγκριτων νομικών.

Ζητεί μεταξύ άλλων από τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν αληθεύει ότι λειτουργεί «ειδικό» αποθετήριο για τις συναλλαγές των Ομολόγων στην ΤτΕ και με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια των συναλλαγών και η προστασία του επενδυτικού κοινού από την ΤτΕ;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα