Εντυπωσιακά άλματα ανόδου

Απομακρύνθηκαν τα άσχημα σενάρια
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:36

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο κατέγραψε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η μεγαλύτερη απ΄ό,τι αναμενόταν αύξηση των πωλήσεων λιανικής στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του τομέα αυτοκινήτων, απομάκρυνε, τουλάχιστον προς το παρόν, τα αποθαρρυντικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας.

«Περιμέναμε όλη την εβδομάδα κάποια οικονομικά στοιχεία. Αυτά για τις πωλήσεις λιανικής, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, θεωρήθηκαν πολύ ευνοϊκά από τις αγορές», αναφέρει ο Τεντ Ομπερχάους της Lord Abbett & Co.

Oι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα δέχθηκαν επίσης σημαντικό στήριγμα στην είδηση ότι ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος πιστώσεων στην Ευρώπη, η HSBC Holdings, θα αγοράσει την εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα καταναλωτικής χρηματοδότησης Householdd International.

Οι μετοχές του τομέα τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο εν αναμονή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Dell Computer, που επρόκειτο να ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 143,64 μονάδες, ποσοστό 1,71% φθάνοντας στις 8.542,13 μονάδες. Κέρδη 50,18 μονάδων, ποσοστό 3,69%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.411,52 μονάδες.

Εντυπωσιακή, σε ποσοστά, ήταν η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στα αισιόδοξα μηνύματα που έστειλε η Allianz για την κερδοφορία της και στα κέρδη των μετοχών τεχνολογίας με επικεφαλής τη Nokia.

«Οι αγορές παρασύρθηκαν από την τεχνολογία και τις τράπεζες που αποτελούν το όχημα για κάθε κούρσα της αγοράς από τις αρχές Οκτωβρίου όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει στα κατώτερα επίπεδα της πενταετίας,» δήλωσε ο Ντέιβιντ Θουέιτς, αναλυτής στην BNP Paribas.

«Εχει λογική αυτό; Μάλλον όχι. Ολα τα εταιρικά και οικονομικά νέα των τελευταίων εβδομάδων ήταν αρνητικά. Πρόκειται για τεχνική άνοδο η οποία στηρίζεται σε πήλινα πόδια.»

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 2% και 3,6%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υπερβαίνει ξανά το φράγμα των 900 μονάδων. Η σχέση κερδισμένων/χαμένων ήταν τέσσερις πρός ένα.

Η μετοχή της Allianz ηγήθηκε της ανόδου (+7,7%), ακολουθούμενη από τις Credit Suisse (+7,6%), AXA (+8,3%), με τον δείκτη ασφαλειών να ενισχύεται κατά 5,2%.

Από τους υπόλοιπους τομείς ξεχώρισαν οι μετοχές των ASML (+4,8%), Infineon (+4,4%), STMicroelectronics (+5,8%), Ericsson (+8,6%), , Sodexho (+8,5%), Richemonth (+14,1%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα