Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2002 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Qanta Computer Inc., μετά την ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν με γοργότερους ρυθμούς στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Η έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αποτελούν μία διαβεβαίωση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη χώρα αυτή παραμένουον ανέπαφες», ανέφερε ο Fumiyasu Sato, ο οποίος διαχειρίζεται το ποσόν του 1,2 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την CDC IXIS Asset Management Japan Co.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο κέρδιζε ποσοστό 1,9% φθάνοντας στις 8.463,60 μονάδες, στη 1:06' μ.μ. τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix κέρδιζε ποσοστό 1,5% φθάνοντας στις 836,06 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελούσαν περίπου τα 2/5 των συνολικών κερδών του δείκτη. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, εκτός από αυτές των αυτοκινήτων, σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 3,3%, στη Ν. Κορέα σημείωνε άνοδο κατά 2,9% και στη Σιγκαπούρη ο Straits Times αναρριχήθηκε κατά 1,2%.

Οποιοδήποτε σημάδι βελτίωσης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, βοηθά άμεσα στην άνοδο των τιμών των ασιατικών μετοχών. Η Ιαπωνία εξάγει περίπου το 1/3 των αγαθών της στις ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ν. Κορέα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη και το Χογκ Κογκ, αποστέλλουν περίπου το 1/5 των αγαθών τους η κάθε μία.

Στις λοιπές αγορές της περιφέρειας, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε άνοδο 1,3%. Οι μετοχές της News Corp., της οποίας τα 3/4 των συνολικών της πωλήσεων πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, εμφάνιζαν κέρδη. Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng ακολουθούσε πορεία των υψηλότερων κερδών σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός.

Στις Φιλιππίνες ο δείκτης ήταν ο μόνος που σημείωνε απώλειες σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα