ΥΠΟΙΚ: Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση του δανείου

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010 16:31

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να βγει η χώρα από την κρίση, δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η δεύτερη δόση του δανείου, στο πλαίσιο του μνημονίου με ΕΕ και ΔΝΤ, είναι εξασφαλισμένη, καθώς «οι όροι που τέθηκαν έχουν εκπληρωθεί».

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τονίζει ότι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προχωράει κανονικά, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί το έργο της κυβέρνησης είναι δύσκολο και υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

Πάντως, όσον αφορά στα έσοδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς εκτιμά πως τα αποτελέσματα θα φανούν το προσεχές διάστημα όταν θα ενσωματωθεί και η δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ, από 1ης Ιουλίου.

Αποκαλύπτει, εξάλλου, ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει εισπραχθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αναφέρει ακόμη ότι έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μια σειρά θεμάτων όπως η εξυγίανση του ΟΣΕ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των ποσοστών του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επαναλαμβάνει ότι θα εξεταστεί μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και προσθέτει ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα προχωρήσουν ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Τάσσεται, εξάλλου, υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο το επιβάλει το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, και καλεί τις τράπεζες να μπουν ξανά στο παιχνίδι χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα